Spleta TV
na voljo v Google Play

14. 02. 2020

20 let gledališke skupine Tihe stopinje

Od Kleopatre in Divjega zahoda, do Chaplina in Čarovnika iz Oza, … to je samo nekaj od skoraj 20 celovečernih gledaliških predstav, ki so jih v dveh desetletjih ustvarili gledališčniki Tihih stopinj. Za svoje ustvarjanje so prejeli več mednarodnih priznanj. Skupina deluje pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in prek svojih gledaliških nastopov krepi zavedanje širše javnosti o kulturi in jeziku gluhih.

Skupina Tihe stopinje je bila zasnovana na gledališki delavnici v Kranjski Gori, ki jo je vodil prvi, slišeči režiser, Gabriel Hernandez. Med prvimi gledališčniki so bili tudi naši sogovorniki, ki se takole spominjajo leta 1999.

Po dveh slišečih režiserjih: Hernandezu in Veroniki Gaber Korbar je leta 2001 vodenje Tihih stopinj prevzela Lada Orešnik, gluha, profesionalna režiserka iz Češke. V igro je vnesla nov pristop. 

Tihe stopinje so dosegle tudi mednarodni uspeh: "Največjo nagrado smo dobili na Češkem, kjer smo s skupino predstavili igro Življenje. To je bila posebna nagrada Jean Debureau. Nagrade smo osvojili tudi na Slovaškem, Finskem, v Estoniji", pove Orešnikova.

 V letu 2020 si zagotovo lahko obetamo novo premiero Tihih stopinj. Razveseljivo pa je, da se tudi slišeča gledališča vse bolj približujejo gluhim gledalcem

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Kultura

Več