Spleta TV
na voljo v Google Play

30. 09. 2019

Gledališka predstava skupine Tihe stopinje »Most«

Gledališka predstava skupine Tihe stopinje iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je ob zaključku aktivnostih Zveze, posvečenih Mednarodnem dnevu gluhih in Mednarodnem tednu gluhih, pripravila novo gledališko predstavo z naslovom »Most« v petek, 27. septembra v gledališki dvorani Centra slovanskih kultur France Prešeren.  Predstava predstavlja različne zgodbe o težavah v komunikaciji v desetih prizorih. Gledališko predstavo je režirala Lada Orešnik, gluha režiserka, ki je pripravila tudi scenarij in sestavila gledališko zasedbo s slišečimi in gluhimi akterji.

Ob besedi komunikacija, najprej pomislimo na vsa nesoglasja, na vso težo, ki jo prinašajo konflikti in nesoglasja ter na vse druge posledice slabe komunikacije. Zato nam je toliko bolj pomembno o tem spregovoriti in se v sebi odpreti ter učiti, kako lahko to izboljšamo. Vsak človek komunicira verbalno in neverbalno. A nismo vsi ljudje enaki. Nekateri ljudje imamo take in drugačne ovire, smo drugačni, posebni. In mi smo zgradili most v socialni komunikaciji (razumevanje, ljubezen, sovraštvo, obup, občutljivost…). A ta most ne zdrži dolgo. Poruši se, vse pade na tla. Ponovno ga zgradimo, a ponovno se poruši. Komunikacija je spet in spet ovirana. Pa se pojavi znakovni jezik-materni jezik gluhih. Počasi skupnost ponovno zgradi most. Skupina se poveže, komunikacija se izboljša in most postane trden. Ta most prenese vse! Tako je v komunikaciji med nami, osebami, ki se soočamo z različnimi komunikacijskimi ovirami v vsakdanjem življenju.

V predstavi so uspešno odigrali vloge: Lada Orešnik, Nejc Drekonja, Karin Brumen, Ratko Stojiljković, Ada Mušič in Rok Hrovat. Med prizori je povezovala Nina Orešnik. Predstava je bila tudi tolmačena s pomočjo tolmačev slovenskega znakovnega jezika: Mojca Korenjak, Martin Klepec in Tinkara Jerina.

Dobro obiskana gledališka predstava je bila posvečena zaključku mednarodnega tedna gluhih, ki ga Svetovna zveza gluhih obeležuje z motom: »Pravica znakovnega jezika za vse!«

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Kultura

Več