Spleta TV
na voljo v Google Play

04. 07. 2022

Ivan Štrekelj, Vinko Moderndorfer

Razstavo del gluhega akademskega kiparja Ivana Štreklja (1916–1975) si lahko ogledate v Narodni galeriji vse do 2.10.2022. 

Ivan Štrekelj sodi v prvo generacijo študentov kiparstva po vojni ustanovljene likovne akademije v Ljubljani in v generacijo umetnikov, ki so ustvarjali v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Bil je izrazit figuralik, predvsem je upodabljal dekliške, redkeje moške figure. Ustvarjal je v kamnu, žgani glini, lesu, mavcu in bronu.

Štrekljev motivni svet so bili predvsem realistični portreti in maillolovsko občuteni ženski akti. Senzorna specifika je močno zaznamovala njegovo delo in mu onemogočila vključitev v družbeni in umetniški svet. Iz njegovih del slutimo zadržano izpoved nemoči, tišine in osamljenosti. Umrl je leta 1975 v tragični nesreči pri prečkanju železniške proge v Tivoliju.

Na razstavi je predstavljenih štirideset kipov, šestnajst del na papirju in ena oljna slika, dodane pa so fotografije treh javnih spomenikov in štirih nagrobnikov. Štrekljeva ustvarjalna pot je tudi prvič predstavljena na monografski razstavi.

Spoznajte ozadje nastanka kipa Vinka Moderndorferja.

Avtor projekta: Narodna galerija 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Kultura

Več