Spleta TV
na voljo v Google Play

19. 05. 2017

EUD Malta 2017-delavnica

V okviru letnega zasedanja Evropske zveze gluhih (EUD), ki se vsako leto odvija v državi, ki predseduje Evropski uniji, so poleg generalne skupščine raznovrstne aktivnosti izobraževanja in izmenjave mnenj članic Evropske zveze gluhih. Tokrat je zasedanje v glavnem mestu predsedujoče države Malte, La Valletta, in sicer od 18. do 21. maja. V imenu Slovenije oziroma Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije sta zasedanja udeležila Mladen Veršič, predsednik in Anton Petrič, strokovni delavec. EUD je začela redno zasedanje s popoldansko tematsko delavnico v dveh sklopih - Enakopravnost spolov in EUD članarina.

Prvi sklop delavnice sta vodili Lolo Danielsson, članica izvršnega odbora EUD in Berglind Stefansdottir, nekdanja predsednica EUD. Izpostavili sta razlike v spolih (moški in ženske) v vsakdanjem življenju, delu in izobraževanju, kar tudi vpliva na življenje gluhih, posebej pri ženskah. Pereče je, da so še precejšnje razlike med spoloma v državah jugovzhodne Evrope, kjer prevladuje patriarhalna miselnost. Predstavili sta pomemben dokument Evropske komisije, imenovan »Strateško sodelovanje za enakost spolov 2015-2019« (The Strategic engagement for gender equality 2016-2019).

Drugi sklop sta vodila Markku Jokinen, predsednik EUD in Gergely Tapolczai, podpredsednik EUD. Predstavila sta financiranje delovanje EUD in sicer tako, da Evropska komisija (EK) prispeva finance v deležu, ki je vezan na prejeta plačila članarin članic EUD. Torej, EK prispeva v deležu, ki je 4-kratnik deleža, ki ga EUD prejema od svojih članic (članice prispevajo 20% sredstev, EK pa 80% sredstev za delovanje EUD). Da bi EUD pridobila več sredstev od EK, bi morala povečati znesek prejetih plačil članarine tako, da zviša znesek članarine. Med udeleženci se je razvila živahna razprava, prevladovalo je enotno stališče, da bi morale članice EUD podpreti to organizacijo pri njenem delovanju.

Zasedanje se bo nadaljevalo naslednji dan, v petek, 19. maja z združenim seminarjem EUD in Malteškega združenja gluhih oseb z naslovom »Evropski steber socialnih pravic-European Pillar of Social Rights«.

[gallery ids="36045,36044,36043,36042"]
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več