Spleta TV
na voljo v Google Play

03. 01. 2022

Integrirana dolgotrajna oskrba in koncept sodobnega doma za starejše ljudi.

Dolgotrajna oskrba je socialni steber, ki vsebuje osnovno zdravstveno zavarovanje za bolezen, zdravila, bolnišnico, oskrbo in podobno. Kadar človek ne more več sam opravljati osnovnih vsakdanjih opravil, mu na pomoč priskoči državni sistem, in sicer finančno, z ustanovami, storitvami in drugimi aktivnostmi, ki jih potrebuje.

Veliko dolgotrajne oskrbe se dogaja doma, s pomočjo sorodnikov, sosedov, znancev. Vsakodnevno približno 200.000 sorodnikov v Sloveniji pomaga nekomu doma, ker sam ne zmore poskrbeti zase zaradi starosti, bolezni, invalidnosti. Prav tako vsak teden približno 25.000 sosedov v Sloveniji prinese hrano, skuha, zakuri ali kako drugače pomaga sosedom, ki so onemogli, zlasti zaradi starosti ali bolezni.

Med predavanjem smo se sprehodili od oskrbe v preteklosti, kako so na primer še približno 150 let nazaj bolj ali manj vse ljudi oskrbovali doma in kako so se skozi čas razvijali domovi do današnjih dni.

Kot pravi prof. dr. Jože Ramovš: »Človek je bitje, ki, kadar je pri močeh, pomaga drugim, drugi pa pomagajo njemu. Pravzaprav smo vsi celo življenje drug od drugega odvisni. Na tem temelji oskrba.«

Prof. dr. Jože Ramovš je doktor antropologije in socialni delavec ter predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka. Dela kot raziskovalec, predavatelj in v praksi zlasti na področjih: sožitje med ljudmi, staranje in integrirana dolgotrajna oskrba, zasvojenosti in omamljanje.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več