Spleta TV
na voljo v Google Play

11. 01. 2021

Kretnja leta 2020 je koronavirus

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnost (ZRC SAZU) je danes petič zapored razglasil besedo leta 2020, izbrano s spletnim glasovanjem. Prav tako je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije izvedla akcijo Kretnja leta že drugo leto zapored. Na prvi akciji kretnja leta 2019 je največ glasov dobila kretnja Ustava.

Razglasitev besede in kretnje leta 2020 je potekala preko spletnega prenosa na platformu ZOOM.

Izbor besede leta je ponujal izbiro med enajstimi besedami, ki jih je strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki ZRC SAZU, portala MMC RTVS in Dela, izbrala izmed skoraj 250 predlogov. Finalistke so bile 14 dni, cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, neleto, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom. Največ glasov so ljudje namenili besedi KARANTENI.


Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je do 10. novembra 2010 zbirala predloge za kretnjo leta 2020. Komisija je obravnavala vseh 19 predlogov ter izbrala šest kretenj za glasovanje.

Pri izboru so upoštevale takšne, ki so prišle v širšo rabo po nekem specifičnem mejniku, ki so vezane na aktualne dogodke v letu 2020 in odražajo pomembne spremembe v družbi, tehnologiji in mišljenju.

Zdaj pa si poglejmo izbor kretenj.

1. EPIDEMIJA – v Sloveniji je bila 12. marca 2020 razglašena epidemija zaradi koronavirusne bolezni

2. KORONAVIRUS, COVID-19 – kretnja za koronavirus oziroma covid-19 je postala kretnja, ki ponazarja obliko virusa

3. ZOOM – ker so zaradi ukrepov šolanje in sestanki potekali na daljavo, je veliko ljudi začelo uporabljati spletno aplikacijo ZOOM

4. BRIS – testiranje na covid-19 je bris nosnožrelnega predela z dolgo vatirano palčko

5. UKREP – od marca 2020, ko se je pri nas začela epidemija, je vlada napovedala ukrepe za zajezitev okužbe s covidom-19

6. BEETHOVEN – lani je bila 250. letnica rojstva največjega skladatelja Ludviga van Beethovna, zato smo mu v tem letu posvetili gledališko igro, film in knjigo

Glasovanje je potekalo od 18. novembra 2020 do 3. januarja 2021 na spletnem portalu 1ka.si.

Z enajstimi odstotki glasovi se je na tretje mesto uvrstila kretnja Beethoven. Drugo mesto je z 31 odstotkov glasov zasedla kretnja ZOOM.

Največ glasov, 44 odstotkov, je prejela kretnja KORONAVIRUS oziroma COVID 19.

Torej, kretnja leta 2020 je postala KORONAVIRUS.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več