Spleta TV
na voljo v Google Play

20. 09. 2023

Mednarodni teden gluhih: Modra luč za znakovne jezike 2023

 

Po svetu živi okoli 75 milijonov gluhih, v Sloveniji 1500, od tega je okoli tisoč uporabnikov slovenskega znakovnega jezika kot maternega jezika. Leta 1959 je Svetovna zveza gluhih sprejela svetovno manifest “Mednarodni dan gluhih”, ki ga obeležujemo v drugi polovici septembra. 23. september je tudi mednarodni dan znakovnih jezikov.

Svetovna zveza gluhih tudi letos nadaljuje s projektom: Modra luč za znakovne jezike. Ob mednarodnem dnevu znakovnih jezikov poziva k obeležitvi na poseben način. Predlaga, da se na ta večer javne zgradbe in znamenitosti osvetli z modro svetlobo v potrditev naše skupne zavezanosti k solidarnosti s skupnostmi gluhih. Modra je že od leta 1951 barva Svetovne zveze gluhih, modri trak pa se uporablja kot simbol delovanja skupnosti gluhih skozi stoletja, za enakost v družbi in priznanje nacionalnih znakovnih jezikov.

Letos je k temu na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije pristopila tudi Mestna občina Ljubljana. V soboto, 23. septembra, na mednarodni dan znakovnih jezikov, bo z modro svetlobo osvetlila ljubljansko tromostovje. Ob tem bo od 17.30 h  na tromostovju Zveza društev in naglušnih Slovenije delila tudi letake in tako osveščala mimoidoče o gluhi skupnosti. Skupaj bomo pričakali večer in čarobne modre lučke v znak počastitve tega pomembnega praznika za vso gluho skupnost doma in po svetu.  Vabljeni!

 

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več