Spleta TV
na voljo v Google Play

20. 11. 2020

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika pogovor s Tino Grošelj na Valu 202.

Pripravili smo zapis intervjuja Veronike Gnezda, novinarke na Valu 202, z mag. Tino Grošelj, urednico Spletne TV in Prisluhnimo tišini.

Okvaro sluha najhitreje zaznamo pri razumevanju tujih jezikov, nato pri pogovoru, ko kakšne črke ne zaznamo več in zamenjamo pomen, na primer nekdo nas prosi, da prinesemo čips, pa mu prinesemo pips.
V Sloveniji živi 1500 gluhih in 75.000 uporabnikov slušnega aparata in tem je v prvi vrsti namenjena oddaja Prisluhnimo tišini, ki je pred kratkim obeležila svojo 40-letnico. Kot pravi magistrica Tina Grošelj, ki oddaji urednikuje zadnjih deset let, skušajo prikazati zgodbe ljudi, ki jih piše življenje z okvaro sluha, in sporočajo dejstva, ki bi sicer ostala skrita. Eno takih je tudi to, da je bil slovenski znakovni jezik, edino naravno sporazumevalno sredstvo gluhih, v zgodovini več kot stoletje prepovedan.

Danes znakovni jezik obsega približno 18.000 kretenj, kar je recimo besedni zaklad slišečega sedmošolca. Najbolj razvita sta ameriški in britanski znakovni jezik. 14. novembra v Sloveniji obeležujemo dan slovenskega znakovnega jezika. 14. novembra leta 2002 je bil namreč v Uradnem listu objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki gluhim osebam daje pravico uporabljati slovenski znakovni jezik na vseh področjih javnega življenja, kar uresničujejo s tolmači slovenskega znakovnega jezika.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več