Spleta TV
na voljo v Google Play

16. 02. 2021

Projekcija filma Jezik enakopravnosti

Ob mednarodnem dnevu maternega jezika, 21. 2., vas vabimo k ogledu dokumentarnega filma Jezik enakopravnosti. Jeziki izumirajo vsak dan; če bi bil med njimi slovenski znakovni jezik, bi skoraj 1500 gluhih ostalo brez jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. Da se to ne bi zgodilo, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Državni zbor RS vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo.

O tem, kako bi to popravilo krivice in neenakosti gluhih Slovencev, v osebnih zgodbah treh karizmatičnih posameznikov razgrinja dokumentarni film Jezik enakopravnosti scenaristke Tine Grošelj in režiserja Marka Kumra.

Film si lahko brezplačno ogledate v nedeljo, 21. 2. 2021, ob 18. uri.
Prijavo za ogled lahko oddate tukaj:
https://jezikenakopravnosti.spletnatv.si/

O filmu:

Kaj pa, če bi edini jezik, ki ga uporabljate, izumrl? Trije gluhi protagonisti, ki pripadajo trem različnim generacijam, se borijo za ohranitev znakovnega jezika, edinega jezika, v katerem izpovedujejo ljubezen in prijateljstvo, stisko in žalost. Samo (42) je najboljši gluhi športnik vseh časov. Osvojil je kar šest olimpijskih medalj, danes pa za minimalno plačo pomiva posodo in dostavlja hrano. Medtem ko se Samo s svojo usodo nikakor ne more sprijazniti in poskuša postati to, kar si je od nekdaj želel – asistent učitelja športne vzgoje – pa se Špela (15) pripravlja na novo življenjsko obdobje. Vstop v srednjo šolo je zanjo velika prelomnica, ovita v številne negotovosti, predvsem tega, ali bo pri pouku sploh imela tolmača, ali pa bo prepuščena sama svoji tišini. Tu je tudi Meri, prijetna gospa v začetku osemdesetih, ki je kot sedemletna deklica iskala svoj izgubljeni sluh s kričanjem na travniku. Vse življenje je posvetila razvoju in priznanju znakovnega jezika, ki je na pragu izumrtja.
Meri, Špela in Samo so trije izmed približno 1500 gluhih Slovencev, ki se vsak na svoj način borijo, da bi znakovni jezik obstal.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več