Spleta TV
na voljo v Google Play

03. 12. 2018

Slovar slovenskega znakovnega jezika vključen v jezikovni portal Fran!

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša je 3. decembra 2018 v Atriju ZRC SAZU predstavil javnosti novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran. Elektronska oblika uporabe slovarjev prinaša tudi nekaj novih privlačno oblikovanih in interaktivnih možnosti uporabe. Novi Fran bo poleg tega bogatejši za nova gesla pri rastočih slovarjih, kot so ePravopis, eSSKJ, Sprotni slovar in Novi etimološki slovar, ter za predloge novih pravopisnih rešitev na najaktualnejših področjih, ki jih je pokazala vsakdanja raba. Sprotni slovar slovenskega jezika prinaša 160 novih slovarskih enot, in sicer kot ponavadi novejšega besedja, ki se bo od tu morebiti pomaknilo v eSSKJ. Dogodka sta se udeležila tudi predstavnika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, predsednik Mladen Veršič in Anton Petrič, strokovni sodelavec.

V digitalnem slovarju eSSKJ je Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša vgradil funkcijo, ki omogoča, da posamezno geslo veže tudi na geslo (kretnjo) slovenskega znakovnega jezika v slovarju SZJ, ki ga ureja in dopolnjuje Inštitut za slovenski znakovni jezik, ki deluje pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. 

Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij, tudi v slovenskem znakovnem jeziku, čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Portal Fran, slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je uporabnikom prosto dostopen na svetovnem spletu.

[gallery ids="41341,41340,41339,41338,41337,41336,41335,41334,41333"]  
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več