Spleta TV
na voljo v Google Play

08. 01. 2021

Svoj del dohodnine boste lahko donirali do 31. maja

Vlada je podaljšala rok za vložitev zahteve za namenitev dela dohodnine za donacijo kateri od družbeno pomembnih ustanov za leto 2020. Po novem je zahtevo mogoče vložiti do 31. maja 2021. Podaljšuje se tudi rok za nakazilo donacij.

Možnost, da zavezanec del svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje splošnokoristnih namenov, političnih strank in reprezentativnih sindikatov, se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo v letu 2007. Za splošnokoristne namene se štejejo humanitarni nameni, nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni.
Doslej je veljalo, da lahko zavezanci kot donacijo družbeno pomembnim ustanovam odstopijo pol odstotka svoje obračunane dohodnine, z uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona, ki ga je DZ sprejel konec decembra, pa se bo ta delež zvišal na en odstotek. Kdor se je o donaciji že odločil, se mu bo delež podvojil, razen če seveda zahteve ne bo spremenil.
Hkrati s podaljšanjem roka za vložitev zahteve za donacije za pet mesecev, do 31. maja, je vlada tudi določila, da Furs donacije nakaže upravičencem vsako leto do 31. januarja in do 30. septembra. Oba roka je torej podaljšala za deset dni.
Upravičencev do donacij je nekaj tisoč. Po podatkih za leto 2019 je bilo donacij 496.363 v skupnem znesku blizu 5,5 milijona evrov. Do leta 2016 je največ denarja prejemala Slovenska karitas, pred štirimi leti pa jo je prehitelo društvo klovnov zdravnikov Rdeči noski.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več