Spleta TV
na voljo v Google Play

12. 01. 2014

Prisluhnimo tišini; Zdrav način življenja

Podatki Inštituta za varovanje zdravja kažejo, da se Slovenci premalo gibljemo, vsaj polovica prebivalstva pa ima težave s čezmerno telesno težo. Zaradi pomanjkanja športnih dejavnosti pa nastanejo tudi številne kronične bolezni. V povezavi s pravim načinom prehranjevanja lahko redna fizična vadba izboljša duševno počutje, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in visok krvni tlak. Predvsem pa zmanjšuje stres in pozitivno vpliva na vsesplošno kakovost življenja. Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja odrasle k redni fizični vadbi vsaj petkrat na teden po 30 minut.

Če ne veste, kje bi začeli, smo za vas zbrali nekaj primerov športne vadbe. Najprej smo bili na treningu rokometnega kluba Drava na Ptuju, ki se je v letu 2013 prebil v prvo B-ligo. Trenirajo petkrat na teden – tudi gluhi Žiga Bedenik.

Robert Klemenčič trenira mešane borilne veščine, z njim se je pogovarjala Valerija Škof. V tej športni disciplini je združenih več borilnih veščin, med njimi brazilski ju jitsu, kick boks, karate, judo in rokoborba.

Pozimi pa je med najbolj priljubljenimi športnimi dejavnostmi seveda smučanje. Če mislite, da smučanje ni za vas, si poglejte, kako lahko telo pripravite na spust po belih strminah, ne da bi se pri tem poškodovali. To lahko storites simulatorjem, ki ga je preizkusila Sabina Hmelina, na katerem boste med drugim dobro poskrbeli za svoj srčno-žilni sistem in moč mišic.

Potem ko je Sabina Hmelina urila svojo fizično pripravljenost na simulatorju, se je spustila še po belih strminah na enem od slovenskih smučišč in pridobila koristne informacije o varni smuki.

Poleg gibanja je eden pomembnejših dejavnikov zdravega načina življenja tudi prehrana. Zato bomo del oddaje posvetili tudi temu pomembnemu stebru zdravega načina življenja. Zaradi čedalje hitrejšega ritma, ki nam ga narekujejo sodobne metode življenja, pa žal nimamo vselej časa, da bi si zdrav obrok hrane pripravili že vnaprej. Zato se pogosto zatekamo k tako imenovani hitri hrani. Obroki so pripravljeni hitro in so precej poceni, načeloma pa nadomestijo vse potrebe po osnovnih živilih. Kljub temu pa prehranski strokovnjaki opozarjajo na škodljive posledice tovrstnega prehranjevanja.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Prisluhnimo tišini

Več