Spleta TV
na voljo v Google Play

29. 06. 2016

DIBF Europa – ustanovni kongres

[gallery ids="33158,33159,33160,33162,33163,33164"]

DIBF (Deaf International Basketball Federation)-Mednarodna košarkarska zveza gluhih združuje košarko gluhih iz celega sveta. Je mednarodna panožna zveza, ki je tudi članica Deaflympics družine, Na ICSD kongresu v ruskem Hanti-Mansijsku marca letos so je sprejeli kot redno članico organizacije  ICSD, ki ima na skrbi izvedbo letnih in zimskih olimpijskih igre gluhih, imenovanih Deaflympics. DIBF je tudi članica mednarodne košarkarske zveze FIBA. Deluje od leta 2002, ko so predstavniki košarkarskih reprezentanc na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki v Atenah podprli ustanovitev mednarodne zveze za košarko gluhih na svetovni ravni.

Struktura DIBF je takšna, da zajema košarko gluhih po celinah. Do zdaj so že vzpostavili regionalne organizacije kot so DIBF Americas za pan-ameriško celino, DIBF Africa za afriško celino in DIBF Asia-Pacific, ki pokriva Azijo in pacifiško območje. Manjkala je organizacija, ki bo povezovala košarkarske aktivnosti gluhih na mednarodni ravni v Evropi.

Na prizorišču evropskega prvenstva gluhih v košarki, ki poteka v Solunu, je bil sklican ustanovni kongres DIBF Europa, ki so ga izpeljali v konferenčni dvorani Grand Hotela Palace. Kongresa so se udeležili delegati držav-udeleženk prvenstva, med njima sta bila tudi slovenska delegata Robert Žlajpah in Anton Petrič. Prisotne sta nagovorila Jürgen Endress, generalni sekretar DIBF in Aleksas Jasiunas, predsednik DIBF. Oba sta podala informacije o pomembnosti delovanja DIBF Europa za košarko gluhih stare celine. Navzoče delegate je pozdravil Vasyl Sandugei, podpredsednik EDSO in poudaril sodelovanje EDSO z DIBF, katere sta potrdila z podpisom memoranduma o sodelovanju obeh organizacij na področju organiziranja mednarodnih tekmovanj na reprezentančni ravni.

Ustanovitev regionalne organizacije EDSO Europa so prisotni delegati soglasno podprli. Izvolili so vodstvo za mandatno obdobje 2016-2020:

Predsednik – Stanislav Janiec (Poljska) Generalni sekretar – Ioannis Stoufis (Grčija) Finančne zadeve – Raul Ghindea (Nemčija) Člana – Tommaso Grazioli (Italija) in Novica Matic (Švedska)

Generalni sekretar DIBF Endress je predstavil akcijski plan do leta 2020, ko se bo zaključil z evropskim prvenstvom gluhih v košarki. Akcijski plan predvideva tudi tekmovanje nove košarkarske panoge in sicer 3x3, ki naj bi se začelo leta 2018 z evropskim ali svetovnim prvenstvom, če bo izkazan interes tudi v drugih regionalnih organizacijah. Italijanski delegat Fabio Gelsomini je predstavil neformalno kandidaturo za EP gluhih v košarki 2020. Navedel je lokacijo prvenstva, v mestu Fabriano v regiji Umbrija, 75 km zahodno od Ancone.

Pred zaključkom kongresa je Miha Zupan kot organizator predstavil projekt mednarodnega košarkarskega kampa gluhih, ki bo od 3. do 9. julija letos v Kranjski Gori. Pričakuje se udeležba 22 gluhih otrok in mladincev v starosti 8 do 17 let iz različnih evropskih držav. Dodal je, da želi projekt mednarodnega kampa pod njegovim imenom prenesti tudi v druge države, da bil dostopen in dosegljiv čim večim gluhim otrokom in mladincem širom Evrope. V zahvalo za podporo DIBF njegovemu projektu je podaril košarkarsko majico, v kateri je s klubom CSM Oradea osvojila naslov državnega prvaka. Majico je v imenu DIBF prevzel predsednik Jasiunas.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več