Spleta TV
na voljo v Google Play

02. 07. 2016

EP Solun 2016-Slovenija osvojila 4. mesto

[gallery ids="33222,33223,33224,33225,33226,33227,33228,33229,33230,33231,33232,33233,33234"]

Zadnji dan evropskega prvenstva gluhih v košarki Solun 2016 so bile finalne tekme tako pri moških kot ženskah. Slovenija je po porazu z Ukrajino na včerajšnji tekmi dobila v finalu za 3. in 4. mesto za nasprotnika aktualnega svetovnega prvaka, reprezentanco Litve, ki je tudi izgubila proti Rusiji.

Slovenci so začeli tekmo na vse ali nič. Že v začetku tekme jih je doletela neprijetna težava, branilec Šebjan je nasedel provokacijam Litovca Robertasa Puzinasa ter prislužil v slabih dveh minutah dve tehnični napaki in bil izključen s tekme. Slovenija je ostala brez ključnega branilca. Zamenjal ga je Žabot. Litva je na Slovence izvajala conski pressing, ki jim je prinesel rezultat ob koncu četrtine 21 : 16 za Litvo.

Druga četrtina je bila poln dvomljivih sodnikovih odločitev, niso piskali, ko so Litovci podstavljali noge med skokom Zupana. Dvakrat je padel, ker so mu spodmaknili gleženj. Na srečo ni bilo poškodbe, vendar so sodniki te sporne poteze tolerirali. Spravili so tudi nad Lukića, kateremu so delili nizke udarce. Sodniki so to opazili, pa vseeno niso piskali kršitev. Slovenci so bili pod pritiskom, breme igre te četrtine je bilo na Zupanu, ki je nase pritegnil dve, tri Litovce v akcijah pod košem. Lukić se je postavil na črto za tri točke, da je odvračal pozornost obrambe proti Zupanu in njegovim soigralcem. Perić in Starc sta z prodori pod koš prispevala 8 točk.  Potem si je Perić pred koncem četrtine v trku z Litovcem poškodoval desni komolec in njegove igre je bilo konec. Polčas se je zaključil z 43 : 31 za litovsko reprezentanco.

Drugi polčas je pripadel zelo agresivni litovski obrambi, ki so nabrali skupaj 52 skokov, od teh 19 v napadu. Sloveniji so dovolili le 11 točk v tretji četrtini, v zadnji pa samo 9. Sami so v obeh četrtinah drugega polčasa dali 43 točk. Zupana so odrezali od ostalih soigralcev in Slovenija je morala težišče napada prenesti na druge igralce-Lukić, Makuc, Starc. Lukić je dodal 6 točk, od teh štiri v solo akciji. Starc je skušal prek krila doseči koš, bil je deloma uspešen, dal je tri točke. Makuc pa je zadeval s srednje razdalje in Sloveniji prinesel 6 novih točk. Vsa prizadevanja Slovencev, da bi zmanjšali razliko, so bila nekoliko neuspešna. Postavljeni sistem igre, ki je bil uspešen v prejšnjih tekmah, se ni nikakor prijel. Litovci so jih spregledali in jim vsilil svojo igro z kroženjem igralcev v napadu.

Tekma se je kljub trudu Zupana, Lukića ter ostalih članov reprezentance Slovenije, igrala sta tudi Vlah in Tanasijević v zadnjih treh minutah, končala z zmago Litve. Slovenija je pogrešala Jakofčiča na mestu centra, ki bi bil v močno oporo Zupanu v obrambi pod košem. Tako je Slovenija osvojila 4. mesto po rezultatu 86 : 51 in se uvrstila na Deaflympics.

Strelci za Slovenijo:

Žabot 4, Starc 7, Perić 4, Makuc 6, Orešnik 2, Zupan 17, Lukić 10, Vlah 1.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več