Spleta TV
na voljo v Google Play

23. 09. 2022

Izjava za javnost ob Dnevu slovenskega športa

Ob Dnevu slovenskega športa, ki sovpada z Mednarodnim tednom gluhih, ki letos obeležuje že 63. zaporedno izvedbo, želimo na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije opozoriti na dosežke gluhih športnikov v tem letu, ki so osvojili dve zlati min dve bronasti medalji na letnih olimpijskih igrah gluhih ter eno zlato medaljo na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki 3x3..

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je reprezentativna invalidska organizacija za gluhe, naglušne, gluhoslepe in osebe s polževim vsadkom, ki ima za sabo častljivih 91 let delovanja. Obenem pa Športna zveza gluhih Slovenije letos praznuje 30. letnico obstoja, obogateno s številnimi športnimi dosežki gluhih športnikov na največjih tekmovanjih.

Poleg vseh teh mejnikov bomo na dan slovenskega športa posvetili posebno pozornost tudi peti obletnici sprejetja dveh zakonov in sicer Zakonu o športu in Zakonu o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Ta dva sprejeta zakona sta po več kot 20 letih truda ZDGNS prvič izenačila statusne pravice športnikov invalidov z športniki neinvalidi. S tem se je vsaj delno odpravila krivica in nepriznavanje dosežkov dveh gluhih športnikov in sicer Sabine Hmelina in Sama Petrač, ki sta marca leta 1992, kot prva slovenska športnika na Evropskem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v Franciji, osvojila prve medalje za samostojno državo Republiko Slovenijo. Samo Petrač je tudi po naših podatkih edini gluhi olimpijec, ki je osvojil na letnih in zimskih olimpijskih igrah gluhih-medaljo na letnih Olimpijskih igrah gluhih (1993, kolesarstvo) ter številne olimpijske medalje na zimskih Olimpijskih igrah gluhih (1995, 1999, 2003, smučanje). Prezrta sta tudi medalji košarkarske reprezentance gluhih z olimpijskih iger gluhih v Rimu leta 2001 in Melbournu leta 2005, ko je osvojila edini olimpijski kolajni v kolektivnem športu.

Trailer filma "Preslišani uspehi" o dosežkih gluhih športnikov.

Izjava Sabine Hmelina, predsednice Športne zveze gluhih Slovenije:

»Če se ozremo trideset let nazaj, odkar deluje Športna zveza gluhih Slovenije, moramo priznati, da smo prehodili trnovo pot in premagali veliko ovir, posebej pri predsodkih do gluhih športnikov in pri razumevanju športa gluhih. Borili smo se z nerazumevanjem športa gluhih s strani države in javnosti. Vse skupaj se je obrestovalo, dobili smo zakonske ureditve, ki gluhe športnike izenačujejo z športniki-neinvalidi. A to ne pomeni, da je vse končano, saj je to šele začetek novega obdobja.

Danes Športna zveza gluhih Slovenije predstavlja zgodbo o uspehu in neprestani rasti, ob hkrati zahtevni poti priznavanja enakopravnega statusa gluhih in naglušnih v veliki slovenski športni družini in širše družbi.

Na koncu pa zahvalo namenjam vsem gluhim športnikom-nosilcem medalj z največjih tekmovanj, ki so tekmovali za državo Slovenije. Velika hvala vam, da ste dostojno zastopali državo Slovenije in ponesli naše ime v svet. »

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več