Spleta TV
na voljo v Google Play

12. 05. 2021

DS Kacin: Cepljenje je priprava na jesensko obdobje

Gost novinarske konference je bil državni sekretar Jelko Kacin, koordinator logističnega vidika množičnega cepljenja zoper covid-19.

Video si lahko pogledate tukaj.

Včeraj je bilo opravljenih 4698 PCR testov in 27.065 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 726. 7-dnevno povprečje okužb je danes še nekoliko nižje kot včeraj, in sicer 520. V bolnišnicah zdravi 463 pacientov (včeraj 477 pacientov). Sicer pa današnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je 9 regij obarvanih rumeno, 3 pa so še vedno obarvane oranžno. Te so Primorsko-notranjska, Zasavska in Gorenjska. Življenje sta izgubili dve osebi.  

O trenutnih epidemioloških razmerah bo danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala tudi Vlada, je uvodoma povedala Maja Bratuša.

Kacin: Naj nas sproščanje ukrepov ne zavede. Epidemija še ni končana

Čeprav se epidemiološke razmere izboljšujejo, je opozoril pred zavajajočo miselnostjo, da je zdravstvena  kriza in epidemija že končana.

Da bi bili jeseni pripravljeni na obdobje, ko bo virus znova bolj agresiven, se je treba cepiti in kot  narod, kot prebivalstvo doseči precepljenost v zadostnem obsegu. Cepiti se moramo sedaj, je poudaril Kacin, da bomo v nadaljevanju leta, vsaj še pol leta, verjetno pa tudi dlje, dovolj odporni in varni.

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s 1. odmerkom je že blizu 3-odstoten0 z drugim odmerkom pa 15-odstoten. Vedno znova pozabljamo, da je med nami tudi veliko prebolevnikov, več kot 200 tisoč, zato je delež tistih, ki so protitelesa razvili brez cepiva, ker so sami zboleli in covid-19 preboleli, tudi velik in upoštevanja vreden. Pri njih gre le za podaljšanje že dosežene imunosti, zato moramo biti pozorni, da jih z enim poživitvenim odmerkom cepijo pravočasno. V odgovoru na novinarsko vprašanje je poudaril, da so prebolevniki še naprej prednostna skupina. Zavrnil je navedbe, da precepljenosti ne moremo doseči pravočasno.

Napovedal je, da bodo v cepilnih centrih ta teden pri cepljenju porabili precej več kot sto tisoč odmerkov štirih različnih cepiv. Z vidika organizacije je izpostavil in pohvalil organizacijo v cepilnem centru Celje.

Dejal je tudi, da k novi aplikaciji za cepljenje pristopa vse več cepilnih centrov, saj njena uporaba močno poenostavlja delo osebja v centrih. zVem po njegovih besedah predstavlja tudi velik in pomemben prispevek k digitalizaciji zdravstva nasploh.

Cepiva AZ bo dovolj za vse

Ob zapletih s cepivom AstraZeneca (AZ) na evropski ravni je ponovno pojasnil, da Evropska komisija v imenu vseh 27 držav članic EU, tudi Slovenije, s sodno izterjavo zahteva dobave 90 milijonov pogodbenih odmerkov AZ.

Zagotovil je, da je cepiva AZ dovolj za vse, ne le za drugi odmerek, ampak tudi za nadaljevanje cepljenja. Ta teden se po njegovih besedah sicer največ cepi s Pfizerjem skoraj 52 %, na drugem mestu je AZ 34 %, sledi Janssen s skoraj 9 %, najmanj pa je oziroma bo Moderne, le 6 %. Med vsemi odmerki bo ta mesec v 70 odstotki šlo za prvi, 30 % pa za drugi odmerek.

Logistični koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin se je ob tem tudi zahvalil vsem,  ki so se že cepili ali pa so že prijavljeni na cepljenje in čakajo na termin. Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep pri zamejevanju širjenja covid-19 in preprečevanju jesenskih izbruhov virusa in bolezni.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več