Spleta TV
na voljo v Google Play

20. 10. 2021

Milan Krek: Čas je, ko moramo misliti drug na drugega

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Video si lahko pogledate tukaj.

Milan Krek je uvodoma predstavil epidemiološke podatke po posameznih državah članicah EU, kjer se število novookuženih na 100.000 prebivalcev na 14 dni povsod povečuje, razen redkih izjem. »Cepljenje je tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbo, ki zaščiti populacijo pred hudimi primeri, tudi pred smrtjo,« je poudaril direktor NIJZ. Od 26. junija imamo 239 umrlih. Povabil je tudi vse starejše od 55 let, naj se čimprej cepijo.

V nadaljevanju je predstavil aktualne epidemiološke podatke. Glede precepljenosti je dejal, da je med celotno populacijo s prvim odmerkom cepljenih 56 % cepljenih in 52 % z drugim odmerkom.

Kot je dejal, je NIJZ prenovil spletno stran, kjer je mogoče najti veliko več podatkov kot doslej. Poudaril je nujnost ukrepov: cepljenje, iskanje okuženih in njihovih tesnih stikov, uspeli smo odpreti klicni center, izvajanje različnih epidemioloških ukrepov, upoštevanje PCT ukrepov, ob znakih okužbe je nujno ostati doma, spoštovati izolacijo in karanteno ter vedno mislite na druge. Tako lahko pomagate, da zmanjšati tveganje. »Čas je, ko moramo misliti drug na drugega,« je zaključil direktor NIJZ.

Deana Potza je predstavitev začela s spoštovanjem in izpolnjevanjem pogoja PCT, ki je glavni pogoj za preprečevanje širjenja bolezni covid-19. Kot je pojasnila, je sistem namenjen temu, da dejavnosti ostajajo odprte. Nikakor ne gre za diskriminacijo ene ali druge skupine državljanov. Zdravstveni inšpektorat se zato pridružuje pogostim apelom k spoštovanju tega pogoja.

Poročilo inšpektoratov o opravljenih nadzorih se nanaša na obdobje treh tednov, od 27. 9. do vključno 17. 10. Predstavila je nekaj primerov dobre prakse posameznih inšpektoratov. Inšpektorat za šolstvo in šport je v devetih primerih na področju športa ugotovil kršitve PCT-ja, konkretno v fitnesih. Kršitelji so bili v vseh primerih napoteni iz fitnes studia in opozorjeni. V kontrolnih pregledih je bilo nato ugotovljeno, da se izpolnjevanje PCT pogoja dosledno izvaja. Opozorila so zadostovala, zato druge sankcije niso bile potrebne. Tržni inšpektorat je v poročilu izpostavil trgovine, kjer dosledno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT že ob vhodu.

Kot je še pojasnila, je bil zdravstveni inšpektorat glede izvajanja testiranja seznanjen z informacijo o večjem številu posameznikov, ki naj,, kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa nato ne bi opravili PCR testiranja. Zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja tudi podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu HAG testa nato ne naročijo na PCR test.

Glede spoštovanja pogoja PCT so inšpekcijski organi v treh tednih opravili nadzore v 6.325 objektiv in nad 16.306 osebami. Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem covid-19 pa je bilo 8.181. Izrečenih je bilo 73 prekrškovnih sankcij, 432 opozoril po Zakonu o prekrških, 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov.

V zaključku je Deana Potza napovedala poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemiološko sliko.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več