Spleta TV
na voljo v Google Play

29. 09. 2021

Minister Poklukar: Cepljenje z Janssenom bo začasno zaustavljeno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Video si lahko pogledate tukaj.

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da je včeraj v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 pri mlajši ženski. Zaplet se je končal tragično, minister pa je ob tem izrekel sožalje svojcem, celotno javnost pa prosil za pieteto in spoštovanje.

Kot je pojasnil, podrobnosti primera ne pozna, zato ga tudi ne more komentirati. Zagotovil je, da so  stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se  razjasnijo vse okoliščine. Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil s strani UKC Ljubljana obveščen o tem dogodku, prav tako pa je ministrstvo za zdravje prejelo sklep posebne posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki se glasi: "Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen, člani posvetovalne skupine predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi."

Ministrstvo za zdravje je skladno s predlogom Posvetovalne skupine pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem obvesti tudi cepilne centre in druge izvajalce cepljenja.

Minister je poudaril, da zaupa stroki in sledi njenim priporočilom, zato podpira odločitev strokovne skupina, ki je presodila, da to cepivo začasno umaknemo iz cepilnih centrov.

Do danes smo v Sloveniji zabeležili le en primer, kjer je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo, je dejal minister Poklukar. Istočasno smo v Sloveniji uporabili že 2,1 milijon odmerkov, oziroma je z obema odmerkoma cepljen skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred boleznijo, ki je vzela življenje 4861 prebivalcem in prebivalkam Slovenije, samo v septembru več kot 100, je poudaril. Kot je še dodal, smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi, po njegovem prepričanju pa prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja.

Tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je izrazila sožalje družini in svojcem dekleta. Potrdila je, da so na posvetovalni skupini takoj ko so izvedeli, da je možen omenjeni neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, odločili, da cepljenje s cepivom Janssen začasno zaustavijo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera, potem pa se bodo odločili, kako naprej cepivo uporabljati.

Beovič je pojasnila, da je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine, obstaja pa nekaj redkih kontraindikacij. Države po svetu v določenih starostnih skupinah cepljenje odsvetujejo, ni pa to enotna praksa. Prav tako je ponekod cepljenje še vedno možno, vendar mora biti cepljena oseba seznanjena s potencialnimi neželenimi učinki. Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni, naveden je tudi nasvet, da se je treba obrniti na zdravnika, v kolikor se pojavijo, je dejala Beović.

Prav tako je Zdravniška zbornica Slovenije spomladi poslala okrožnico vsem zdravnikom, v kateri je navedeno, kako morajo v takšnih situacijah postopati. Beović je poudarila, da gre za izjemno redek dogodek in posebno smolo, da se je to zgodilo v Sloveniji. Po ameriški statistiki, kjer od vektorskih cepiv uporabljajo le cepivo podjetja Janssen, je prišlo pri dobrih 8 milijonih cepljenih s tem cepivom pri 28 primerih do takih zapletov. Ko se zgodi takšen primer pri posamezni osebi, je taka statistika nepomembna, meni Beović, zato se zaveda, da je potrebno reagirati na posamezen primer in se nato odločiti glede na situacijo.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več