Spleta TV
na voljo v Google Play

17. 12. 2021

Minister Poklukar: Odvrzite dvome in strahove. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje

Današnja novinarska konferenca glede razmer v zvezi s covidom-19 je bila namenjena predstavitvi akcije Dnevi cepljenja, ki bo potekala od 19. do 23. decembra. Na novinarski konferenci so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, poveljnik Republiškega štaba Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin.

Video si lahko pogledate tukaj.

Minister Poklukar je pojasnil, da bodo v času akcije cepilni centri po Sloveniji odprti od 8. do 20. ure, v vsaki statistični regiji pa bo en cepilni center oziroma cepilno mesto delovalo tudi ponoči (od 20. do 8. ure). V vseh občinah bodo organizirane tudi mobilne enote. Na nobenem cepilnem mestu oziroma v nobeni mobilni enoti se ne bo treba naročiti na cepljenje. Naročanje bo potrebno zgolj za otroke od 5. do 11. leta starosti. Povsod bo omogočena izbira cepiva.

Minister Poklukar je naštel cepilne centre, kjer se bo mogoče cepiti vseh 24 ur dnevno. To so: Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, Univerzitetna klinika Golnik, Splošna bolnica (SB) Nova Gorica, Zdravstveni dom (ZD) Sežana, SB Izola, ZD Postojna, ZD Novo mesto, SB Brežice, SB Celje, ZD Slovenj Gradec, ZD Murska Sobota ter ZD Maribor in UKC Maribor. Cepljenje podnevi, torej od 8. do 20. ure, pa bo potekalo v 62 cepilnih centrih.

Glavni cilj akcije je, tako minister, da dosežemo čim boljšo precepljenost. Ob tem se zahvaljuje celotnemu primarnemu zdravstvu, saj je bilo po njegovem mnenju v to akcijo vloženega veliko truda. Posebna zahvala gre po ministrovih besedah tudi županom, ekipam civilne zaščite, Rdečega križa in drugim nevladnim organizacijam, pa tudi vsem tistim, ki v teh dneh kakor koli pomagajo, da bi dosegli zadostno precepljenost.

Minister Poklukar je poudaril, da zdravstvo vsem prebivalkam in prebivalcem enotno sporoča: »Cepimo se. Odvrzite dvome in strahove, saj so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje.«

Minister Poklukar je še napovedal, da bo na vladi odprl razpravo o omejitvi veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila. Dejal je, da bo sledil razpravi EU in predlagal, da se veljavnost potrdila omeji na 270 dni po osnovnem cepljenju in da se ta predlog uveljavi s 1. februarjem 2022.

Poveljnik Republiškega štaba Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je izrazil mnenje, da je cepljenje ukrep, ki bo pripeljal do tega, da bomo epidemijo zadovoljivo obvladovali, zato podpira akcijo Dnevi cepljenja. Kot je povedal, je vesel pozitivnih sporočil, ki jih prejema v pripravah na Dneve cepljenja.

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin pa je pozvala, naj naredimo vse in si skupaj prizadevamo premagati to epidemijo. »Spodbujamo vse ukrepe v ta namen in dostopnost za vse ljudi.« Zahvalila se je vsem prostovoljcem in zaposlenim na Rdečem križu Slovenije za ves trud v teh dneh.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več