Spleta TV
na voljo v Google Play

27. 01. 2022

Robert Carotta: Epidemija covida ne popušča

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta, dr. med., predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter, dr. med., in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaša Žohar Čretnik.

Video si lahko pogledate tukaj.

Koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta je predstavil trenutne razmere v bolnišnicah zaradi Omikrona in spremenjenemu protokolu obravnave covid pacientov. Opozoril je, da epidemija covida ne popušča in trenutno imamo tako imenovani omikronski val, ki strmo narašča. Četrti val se niti ni dobro končal, ko se je že začel peti. Covid oddelki v bolnišnicah se polnijo z bolniki, ki so asimptomatski. Včeraj je bilo 515 pacientov na covid oddelkih, danes jih je že 583. Od novega leta se je število povečalo za več kot 200. Število pacientov na intenzivni negi pa na srečo pada in je od 1. januarja manjše za 39 pacientov. Poudaril je, da gre za drugačen virus, ki ima v večini primerov blažji potek kot predhodne oblike koronavirusa, vendar pa ne smemo te bolezni zanemariti, saj lahko povzroči tudi težko obliko bolezni.

Glede na število okuženih z različico omikron je jasno, da bomo v prihodnje potrebovali kar nekaj bolniških kapacitet, je dejala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Ob številnih pojavih pozitivnih bolnikov na necovidnih oddelkih smo se že v preteklosti nekajkrat poslužili rdeče cone na oddelku. Principi obravnave bolnikov na teh oddelkih so enaki kot na covid oddelkih. Povedala je še, da je treba poskrbeti za vse bolnike in s tem protokolom skušamo varno in dobro poskrbeti tako za covid kot za necovid bolnike.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter je dejala, da je trenutno bolnišnica polna tako s covid kot z ostalimi bolniki. Odslej bodo bolnike sprejemali po novem protokolu, in sicer jih bodo sprejemali na oddelke glede na diagnozo. Med drugim ukinjajo vso ne nujno operativo in ne nujna zdravljenja, osredotočili se bodo samo na tiste, ki njihovo pomoč nujno potrebujejo. V naslednjih dneh namreč pričakujejo velik val covid bolnikov.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je pojasnila, da so 64 % rezultatov sporočili v 24 urah. Poročanje rezultatov s strani laboratorijev še vedno poteka odlično, pomagajo pa si tudi z laboratoriji v tujini. Omikron je prevladujoča različica, položaj je prevzel v dobrih treh tednih. Peti val je za laboratorije najhujši.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več