Spleta TV
na voljo v Google Play

11. 10. 2021

Samo visoka precepljenost vodi do odprave CPT pogoja

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja Posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojano Beovič. Tema novinarske konference je bilo cepljenje proti covid-19. Minister je najprej predstavil aktualne razmere v bolnišnicah in povedal, da se z današnjim dnem zaradi zmanjševanja covid-19 bolnikov zapira covid oddelek v Sežani.

Zmanjšujejo se tudi kapacitete na navadnih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Splošni bolnici (SB) Celje in SB Novo Mesto. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja ostajajo nespremenjene.

Video si lahko pogledate tukaj.

Tudi v Sloveniji na voljo zdravilo regeneron

V Sloveniji smo na področju zdravljenja covid-19 v koraku z najnovejšimi zdravili. V Sloveniji imamo od sredine poletja na voljo zdravilo regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo covid-19 in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni. Aplikacija zdravila je predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejši občanov (DSO) pod nadzorom zdravstvenega osebja. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni, to so starejši od 65. let, povečana telesna teža, kronična obstruktivna pljučna bolezen, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni.

Ker je povprečna starost na covid oddelkih 70 let in ker vemo, da imajo starejši večje tveganje za težje bolezni, je smiselno, da se starejši od 65 let ob pozitivnem PCR testu posvetujejo z izbranim zdravnikom o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila Regeneron.

Posvetovalna skupina priporoča 3. poživitveni odmerek vsem nad 65 let in cepljenje predvsem z mRNA cepivi

Minister Poklukar je povedal, da posvetovalna skupina za cepljenje:

  • predlaga, da se 3. poživitveni odmerek, poleg oskrbovancev DSO in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, priporoči za osebe stare 65 let in več;
  • priporoča, da se za cepljenje proti covid-19 uporabljajo mRNA cepiva. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe, ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki;
  • priporoča prednostno uporabo cepiva Comirnaty pri osebah mlajših od 30 let zaradi novih podatkov o možnosti nekoliko povečanega tveganja za pojav miokarditisa/perikarditisa po cepivu Spikevax v primerjavi s cepivom Comirnaty.

Poudaril je, da bo vlada sledila strokovnim priporočilom posvetovalne skupine. Sklepe je v nadaljevanju podrobneje predstavila tudi vodja Posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je povedala, da so pri sprejemanju sklepov sledili nedavni odobritvi Evropske agencije za zdravila (EMA) glede uporabe tretjega odmerka mRNK cepiv.

Povedala je, da sta obe mRNK cepivi, ki sta v Sloveniji na voljo, odobreni kot tako imenovani dodatni odmerek, to je odmerek, ki ga potrebujejo bolniki s hudo oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih se pričakuje, da so slabo odgovorili na osnovno cepljenje. Ta odmerek se da vsaj 28 dni po drugem odmerku. Cepivo Comirnaty, to je cepivo podjetij Pfizer in Biontech pa se lahko da tudi kot poživitveni odmerek pri starejših od 18 let, 6 mesecev po drugem odmerku.

Podrobna priporočila o uporabi poživitvenega odmerka naj po mnenju EMA pripravijo nacionalne inštitucije, ki se ukvarjajo s cepljenjem ob upoštevanju lokalne epidemiološke situacije. V Sloveniji smo uporabo dodatnih in poživitvenega odmerka že priporočili, sedaj se spreminja to, da cepljeni osebi za dodatne odmerke in za poživitveni odmerek s cepivom Comirnaty ne bo treba več podpisati seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, poleg tega smo zaradi usklajenosti z drugimi državami spustili starostno mejo za priporočilo na 65 let. Poživitveni odmerek se skladno z našimi priporočili lahko uporablja tudi drugih osebah, starejših od 18 let, če to želijo. Beović se je dotaknila tudi omejitev vektorskih cepiv, ki so po novem dosegljiva le glede na izrecno željo posameznika.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje je tudi povedala, da pri mlajših od 30 let prednostno priporočajo uporabo cepiva Pfizer Biontech pred cepivom Moderna zaradi možnosti nastanka vnetja srčne mišice, ki je večja po cepivu Moderna. Praviloma gre za blaga, izjemno redka vnetja, je poudarila, Beović, a člani skupine menijo, da je priporočilo smiselno, dokler ne bo na voljo več podatkov.  

Sprejeti sklepi posvetovalne skupine so objavljeni na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

PCT oziroma CPT pogoj dokler ne dosežemo 70-odstotne precepljenosti

Ob koncu je minister Poklukar poudaril, da prednosti cepljena odtehtajo tveganja, javnost pa pozval, da morebitne pomisleke naslovijo s svojimi izbranimi osebnimi zdravniki, ki najbolje poznajo vaše zdravstveno stanje. V odgovoru na novinarsko vprašanje je izpostavil pomen PCT oziroma CPT pogoja za ohranjanje odprte družbe, a ob tem je tudi poudaril, da je – kot nam kažejo zgledi nekaterih držav - še vedno le visoka precepljenost, to je nad 70-odstotkov, tista, ki omogoča opustitev ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in v celoti odprto družbo.

Tudi letos brezplačno cepljenje proti gripi

Vlada bo tudi v sezoni 2021/2022 zagotovil brezplačno cepljenje za vse prebivalce proti gripi, zato je minister na javnost naslovil prošnjo, da se odloči za cepljenje proti gripi, še posebej pa je to priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od šest mesecev do dveh let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo. Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. Minister Poklukar je ob tem tudi izpostavil, da se lahko cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več