23. 04. 2020
Domače bombete za burgerje
Sestavine:
- 550 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 300 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 70 g zmehčanega masla
- 2 jajci (eno je za premaz)
- 6 g soli
- sezam za posip
Priprava
- V lonček zlijemo mleko, dodamo koščke masla in sladkor ter vse skupaj malo pogrejemo (mleko mora ostati mlačno).
- Odstavimo z ognja in v maslenem mleku razžvrkljamo jajce.
- Tekočino prelijemo v posodo električnega mešalnika in dodamo kvas. Premešamo.
- Moko zmešamo s soljo, jo pretresemo k tekočemu delu ter zamesimo gladko, mehko in svetleče testo.
- Testo pustimo, naj vzhaja in podvoji prostornino.
- Prestavimo ga na delovno površino in razdelimo na osem enakih delov.
- Če se da, površine ne pomokamo, da bomo lažje oblikovali kroglice.
- Vogale testa prepognemo v notranjost, da dobimo okroglo obliko. Postavimo ga na pult (gladek del naj bo zgoraj), prekrijemo z dlanjo in hitro krožimo, da oblikujemo lepo kroglico, ki ima napet zgornji del.
- Namesto tega lahko dlan postavimo tudi ob testo in jo zavrtimo proti sebi za 45 stopinj. To ponavljamo toliko časa, da se oblikuje lepa in gladka bombeta.
- Kroglice prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da so dovolj narazen, da se ne bi sprijele, še bolje pa je, da jih razvrstimo na dva pekača.
- Premažemo jih z dobro razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom.
- Pustimo, naj vzhajajo približno 45 minut, med tem pa pečico ogrejemo na 200 stopinj.
- Bombete pečemo približno 25 minut, da postanejo zlatorjave. Pečene prekrijemo s prtičem, da dobimo mehko skorjo.
Bombete so zares mehke le prvi dan.