Spleta TV
na voljo v Google Play

19. 07. 2021

Milica G. Kramberger – Zdravo staranje in demenca

Predavateljica: doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije, Center za kognitivne motnje, Nevrološka klinika, UKC LJ
vodi Maša Bastarda, strokovna delavka ZDGNS
Napovednik:
Povečuje se življenjska doba, vedno več je starejših ljudi. Dejavniki staranja so življenjski stil posameznika, prehrana, ekonomski status, socialno okolje, razvade, ki jih imamo, izobrazba in genetske značilnosti telesa, ki se stara.
V Sloveniji živi 34.000 ljudi z demenco. Demenca je bolezen, pri kateri ima oseba težave z višjimi miselnimi funkcijami, kot so spomin, govor, predvidevanje in načrtovanje, orientacije, pisanje, branje. O demenci govorimo takrat, ko so težave tolikšne, da vplivajo na vsakodnevno funkcioniranje osebe. Oseba z demenco potrebuje pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih: vožnja avtomobila, gospodinjstvo, urejanje finančnih zadev, ustrezno oblačenje, prehranjevanje in podobno. Kar pomeni, da se oseba izgubi v znanem okolju, ne zmore več slediti usmeritvam, receptom, pove enako zgodbo ali postavi enako vprašanje več kot dvakrat, ne da bi se tega spomnila, izgubi interes za pogovor, druženje, higieno, ne zanimajo je druge osebe.
Demenc je veliko vrst, najpogostejša med njimi je Alzheimerjeva demenca, nekje 10-20 % vrst demenc pa je ozdravljivih. Zelo pomembno je, da ob sumu na bolezen čim prej obiščemo zdravnika in z zdravljenjem začnemo pravočasno, saj zdravila najbolj učinkujejo v začetnem obdobju bolezni.

Podrobnejše informacije o seminarjih najdete na spletni povezavi:
http://zveza-gns.si/posebni-socialni-programi/rehacenter-sluh/

Doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., specialistka nevrologije in vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Trenutno je glavna raziskovalna in nacionalna koordinatorka v treh kliničnih študijah s področja demence. Je predstavnica Slovenije v Evropskem konzorciju za Alzheimerjevo bolezen (EADC) in evropske delovne skupine za Demenco z Lewijevimi telesci(E-DLB).
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Oglasi

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več