16. 10. 2018
Svetovni dan hrane »#BrezLakote«
Danes obeležujemo svetovni dan hrane, ki ga je Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo prvič uvedla leta 1976. Letošnji slogan se glasi »#BrezLakote«. Glavni namen tega dneva je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.
V svetu obstajajo tudi razlike v dostopnosti do hrane. V Sloveniji beležijo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Cilj nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je, da se vsem omogoči življenje v okolju, ki zagotavlja zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost. Raziskava je pokazala, da se odrasli v Sloveniji največ nezdravo prehranjujejo na vzhodu Slovenije, po sveži zelenjavi najmanj posegajo prebivalci Kranja, največ mesnih izdelkov pa zaužijejo Mariborčani.
Ob svetovnem dnevu brez hrane lahko največ naredimo s tem, da pomagamo ustvariti svet brez lakote, da z manj proizvedemo več, da preidemo na bolj zdravo in trajnostno prehrano, da se zavzemamo za svet brez lakote in da zmanjšamo količino zavržene hrane.
V svetu obstajajo tudi razlike v dostopnosti do hrane. V Sloveniji beležijo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Cilj nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je, da se vsem omogoči življenje v okolju, ki zagotavlja zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost. Raziskava je pokazala, da se odrasli v Sloveniji največ nezdravo prehranjujejo na vzhodu Slovenije, po sveži zelenjavi najmanj posegajo prebivalci Kranja, največ mesnih izdelkov pa zaužijejo Mariborčani.
Ob svetovnem dnevu brez hrane lahko največ naredimo s tem, da pomagamo ustvariti svet brez lakote, da z manj proizvedemo več, da preidemo na bolj zdravo in trajnostno prehrano, da se zavzemamo za svet brez lakote in da zmanjšamo količino zavržene hrane.