Spleta TV
na voljo v Google Play

24. 04. 2015

Slovensko narodno gledališče DRAMA Ljubljana , prijazna tudi za gluhe in naglušne

drama3 Gledališka uprizoritev bo opremljena z nadnapisi, kar omogoča spremljanje predstave tudi za gluhe in naglušne. Krstna uprizoritev dramatizacije romana Jugoslavija, moja dežela Odmevni roman Gorana Vojnovića je na oder ljubljanske Drame postavil Ivica Buljan

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana je bila v soboto, 11. aprila premiera krstne uprizoritve dramatizacije znamenitega romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Dramatizacijo, ki jo je pripravil sam Goran Vojnović, je na veliki oder Drame postavil režiser Ivica Buljan.

Uprizoritev Jugoslavija, moja dežela kot ostale letošnje uprizoritve SNG Drama Ljubljana sledi rdeči niti preizpraševanja identitete ter prostora in časa, v katerem so oz. smo živeli in še vedno živimo. Po besedah ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja uprizoritev zaokrožuje letošnji repertoar, ki obravnava prvo svetovno vojno in njene posledice, z izpostavitvijo nenehnosti vojn, ki se je potrdila tudi po razpadu Jugoslavije in se na žalost na različnih koncih sveta potrjuje še danes. »Zaznamuje nas tudi to, kar smo nekoč bili, zaznamuje nas naša balkanska identiteta. Kot primeren pričevalec tega spoznanja se je pokazal roman Gorana Vojnovića – ne kot opevanje ali kritika skupnih trenutkov, ampak raziskovanje lastne in skupne identitete,« dodaja.

Goran Vojnović, avtor romana in dramatizacije, izpostavi povezanost med Evropsko unijo leta 2015 in SFR Jugoslavijo leta 1990. Zgodbi sta si vsaj tako zelo različni, kot sta si podobni, a molk o Jugoslaviji je danes kljub vsemu preveč pomenljiv, da bi se lahko izognili vprašanju: O čem ne govorimo, ko ne govorimo o Jugoslaviji? »Ko danes ne govorimo o Jugoslaviji, mi pravzaprav ne govorimo o Evropi in o njeni prihodnosti, ne govorimo o prihodnosti miru, ki nam ga je prinesel v številnih pogledih veličasten projekt Evropske unije. S tem, ko ne govorimo o Jugoslaviji, pristajamo na to, da nekdo našo evropsko prihodnost neprestano postavlja pod vprašaj in sanjari o drugačnih, neevropskih prihodnostih. In tudi mi, ki premoremo jugoslovansko izkušnjo in ki iz prve roke vemo, kako nevarno je lahko takšno sanjarjenje, molčimo. Kakor bi se sramovali lastne zgodovine in kakor bi nam bilo vseeno za lastno prihodnost,« poudari v svojem članku za gledališki list uprizoritve.

Po premieri,  ki je bila v mesecu aprilu bodo ponovitve  24. aprila, 4., 5., 12., 13., 15., 16. maja ter 9., 10. in 11. junija ob 19.30 Več informacij na www.drama.si ali info@drama.si
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Kultura

Več