Spleta TV
na voljo v Google Play

26. 01. 2021

Doživljate nasilje in ne morete klicati pomoč?

Kanadska ženska fundacija Canadian Women's Foundation je v času epidemije koronavirusa ustvarila mednarodni znak SignalForHelp, gib roke, ki ga žrtve nasilja lahko uporabljajo pri videoklicih ali pri pogovoru z drugimi ljudmi in tako sporočijo, da potrebujejo pomoč. Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je v situaciji, kjer je izpostavljena nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč.

V času epidemije je ta znak več kot dobrodošel, saj je veliko ljudi, žrtev nasilja, ki so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zaprti v istem prostoru skupaj z nasilnežem. Oseba, ki izvaja nasilje, lahko nadzoruje komunikacijo žrtve, njene stike, klice, sporočila, družbena omrežja. Zaradi izolacije in komunikacijske kontrole žrtev zelo težko poišče pomoč. Ker gre za znak, ki ga oseba lahko uporabi brez besed, je njegova uporaba možna tudi v primeru, ko se nasilnež nahaja v istem prostoru kot žrtev. Ta gib roke je alternativa klicu na pomoč in pomeni signal za policijo, družinske člane, prijatelje, da oseba na drugi strani potrebuje pomoč.

Kaj naj storim, ko mi oseba na drugi strani pogovora pokaže ta znak?
Znak bo navadno pomenil, da je povzročitelj nasilja v žrtvini bližini in da žrtev drugače ne more izraziti, da potrebuje pomoč, niti pomoči sama ne more poiskati.

Osebi umirjeno in predvsem neverbalno (ne pišite sporočil, ne govorite o tem, nadaljujte z nevtralno temo in ne spreminjajte tona glasu) pokažite, da ste znak razumeli in pokličite pomoč na številko policije 113. Če žrtve ne poznate, poskusite ugotoviti, kje se nahaja.

Pogovor nadaljujte z vsakdanjimi temami in opazujte okolico. Pogovor vzdržujte čim dlje časa, po možnosti do prihoda policije.
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več