Spleta TV
na voljo v Google Play

07. 10. 2021

Pravice otrok nezadostno zaščitene!

Ob Tednu otroka, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, Varuh človekovih pravic poudarja, da je pomembo zagotavljati vsem otrokom enake možnosti in enake pravice. Že pred izbruhom koronavirusa je več tisoč otrok v Sloveniji živelo pod pragom revščine, zdaj je takih otrok še več, kar je zelo zaskrbljujoče. Vsi otroci tudi žal nimajo možnosti živeti v družini, kjer bi se počutili varno in sprejeto. Varuh opozarja, da je država dolžna skrbeti za dobrobit otrok, vendar v praksi še vedno nismo storili vsega za pravo zaščito otrokovih pravic. »Ugotavljamo, da različne institucije ne pretehtajo dovolj njihovih mnenj, želja in interesov ter na nezadostni podlagi odločajo o njihovih koristih. Še vedno prepogosto tudi opažamo, da so otroci v postopkih, v katerih so udeleženi, obravnavani kot objekti odločanja in ne kot subjekti pravic,« poudarja namestnik varuha, ki skrbi za uresničevanje otrokovih pravic, dr. Jože Ruparčič.

Na pristojne zato apelira, da v postopkih pridobijo mnenje otroka ter ga tudi upoštevajo v skladu z njegovo starostjo, zrelostjo in na način, da bodo zagotovljene njegove največje koristi. »Ob tem opozarjam, da se morajo ti občutljivi postopki izvajati v realnem času in z največjo mero občutljivosti do udeleženih otrok, ki jih ravnanja pristojnih ne smejo še dodatno travmatizirati. Otroci so po navadi že tekom postopkov in do odločitve podvrženi stresni situaciji,« še dodaja Ruparčič.

Varuh človekovih pravic veliko pozornosti namenja prav varovanju in ozaveščanju o otrokovih pravicah. S projektom Če vidiš krivice, uporabi pravice, s katerim otroke in mlade vabi k dejavnemu uresničevanju njihovih pravic. »Če ste se znašli v težavah ali stiski nas pokličite na brezplačno številko 080 36 86 ali na nam pišite na mail: otroci(at)varuh-rs.si. Dragi otroci, vašo zasebnost bomo varovali tudi po končanem postopku in ne bomo nikogar obveščali, da ste se obrnili na nas,« otrokom sporoča namestnik varuha človekovih pravic.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več