Spleta TV
na voljo v Google Play

11. 12. 2015

Uspešno lobiranje Zveze v Evropskem parlamentu

[gallery ids="30961,30962,30971,30966,30970,30969,30960,30958,30959,30972,30978,30979,30980,30983,30984"]

Delegacija Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije – predsednik Mladen Veršič, sekretar Matjaž Juhart in delegatka Daša Peperko – je ob dnevu slovenskega znakovnega jezika, 14. novembru, in 30. obletnici delovanja Evropske zveze gluhih v Bruslju obiskala slovenske evropske poslance in jih seznanila s problematiko gluhe skupnosti na nacionalni in evropski ravni. Informativnega sestanka so se udeležili poslanci Alojz Peterle, Franc Bogovič, Romana Tomc, Tanja Fajon, Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes.

Ozaveščevalne dejavnosti Zveze v Bruslju že učinkujejo. Tako je dr. Šoltes že nekaj dni po srečanju s predstavniki Zveze na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta 2. decembra 2015 v Bruslju opozoril na neenak položaj gluhih. Posebej je izpostavil slab dostop do medijskih in političnih informacij ter izobraževanja v znakovnem jeziku. Prav tako je pred evropskimi poslanci ponovil zahteve Zveze gluhih, da velja razmisliti o vzpostavitvi znakovnih jezikov kot uradnih jezikov v Evropskem parlamentu. Poleg tega je na Evropsko komisijo, ki je pristojna za pripravo in uveljavljanje zakonodaje Evropske unije, 3. decembra naslovil vprašanji:

• Katere ukrepe namerava Komisija sprejeti, da se bo izboljšal dostop gluhih oseb do informacij in vsebin v znakovnem jeziku?

• Ker so za gluhe zelo slabo dostopne tudi vsebine Evropskega parlamenta, ali Komisija razmišlja o vzpostavitvi znakovnih jezikov tudi kot uradnih jezikov v EP?

To še enkrat dokazuje, da Zveza kot reprezentativna organizacija invalidov sluha deluje dosti širše kot zgolj na nacionalni ravni, saj se zaveda vpetosti tako v evropske kot širše mednarodne povezave. Zaveda se tudi moči politike in medijev, zato si bo s podobnimi srečanji, dopisi in informiranjem politikov v nacionalnem in evropskem parlamentu še naprej prizadevala za nadaljnje izboljšave in sprejetje zakonodaje, utemeljene na pozitivni diskriminaciji invalidov sluha.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več