Spleta TV
na voljo v Google Play

14. 04. 2020

Vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito vsrka kalcij iz prehrane.
Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu, na primer s sprehodom, če so soncu izpostavljeni roke in obraz.

Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D.
Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila, obogatena z vitaminom D.
Pomanjkanju vitamina D so najbolj izpostavljeni dojenčki in otroci, zato se pri njih priporoča dodajanje.

Ogrožena skupina, ki ji primanjkuje vitamina D, so tudi starejši odrasli, ki se pretežno zadržujejo v zaprtih prostorih, saj tam večino časa niso izpostavljeni sončnim žarkom, kar onemogoča biosintezo omenjenega vitamina. Tudi v omenjenih primerih se priporoča dopolnjevanje prehrane z vitaminom D.

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija, kar lahko privede do zmanjšane kostne gostote ter do večjega tveganja za zlome in nastanek osteoporoze v zrelih letih. Pri dojenčkih in majhnih otrocih pomanjkanje vitamina D vodi do nastanka rahitisa.
Zgornja varna meja vitamina D za odrasle je 100 μg.

Zakaj je vitamin D pomemben?
Glavna fiziološka funkcija vitamina D je, da poveča zmožnost tankega črevesa, da vsrka kalcij in fosfor ter s tem pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo le-teh v krvi. To omogoča normalno mineralizacijo kosti, vpliva na diferenciacijo celic kože, uravnava aktivnost celic imunskega sistema ter vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin. Pomembna vloga vitamina D za ohranjanje zdravih kosti pa je zagotovljena, le če je poleg ustrezne preskrbljenosti z njim zagotovljen tudi zadosten vnos kalcija.

Pripravila Aleksandra Rijavec Škerl
Vir: www.prehrana.si
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več