Spleta TV
na voljo v Google Play

23. 07. 2019

Začel se je 18. kongres svetovne zveze gluhih

V eni od najlepših metropol na svetu, v poslovni četrti Pariza se je začel 18. kongres svetovne zveze gluhih. Dan pred začetkom kongresa so potekale volitve novega predsednika. To mednarodno organizacijo gluhih bo prihodnja štiri leta vodil Američan, dr. Joseph Murray. Na novinarski konferenci je izpostavil pomembnost širitve znakovnega jezika v vseh državah na svetu, ne zgolj arbitrarno, ampak v vseh življenjskih situacijah gluhih.

V osrednji dvorani kongresnega centra se je na otvoritvi zbralo okrog 2400 gluhih iz 130 držav. Ti so z odločnim dvigom rok pozdravili pariško županjo, Anne Hidalgo, ki je uvodne besede gluhim namenila v znakovnem jeziku, kar je izjemno močno sporočilo v duhu uresničevanja univerzalne temeljne pravice gluhih v 21. stoletju, pravice do svojega jezika. Naj spomnimo, da je ravno v Parizu, davnega leta 1948 stopila v veljavo deklaracija Združenih narodov o človekovih pravicah. Ob tem je pomembno omeniti še konvencijo, ki izboljšuje položaj invalidov na svetu. To je Konvencija ZN o pravicah invalidov, ki vseh 170 držav podpisnic, med njimi je tudi Slovenija, obvezuje k zagotavljanju enakih pravic invalidov v vseh življenjskih situacijah. Posebno mesto ima v njej tudi znakovni jezik, ki naj se uporablja tako pri izobraževanju, kot tudi v kulturnem, političnem in socialnem področju. Za prihodnost pa je pomembno tudi uresničevanje Agende za trajnostni razvoj (2020 – 2030), ki temelji na osnovnem sporočilu "naj nihče ne bo izpuščen".

Osrednje sporočilo uvodnih nagovorov je bilo, da je polno uživanje jezikovnih pravic bistveno za popolno vključenost gluhih v družbo. To je tudi osrednja tema letošnjega kongresa. S katero želi svetovna zveza opozoriti, da ni dovolj, če je pravica do znakovnega jezika priznana zgolj v mednarodnih pogodbah in akcijskih načrtih, temveč se mora udejanjati predvsem v praksi. Temu v prid poziva tudi Unescova razglasitev leta 2019 za mednarodno leto avtohtonih jezikov, ki je bila sprejeta z namenom, da se vsem znakovnim jezikom na svetu prizna enak status kot govorjenim.

Tako bomo na letošnjem kongresu priča številnim raziskavam in predstavitvam gluhih z vsega sveta, ki bodo predstavili različne vidike vključevanja in življenja z znakovnim jezikom na vseh področjih življenja, vključno z izobraževanjem, zaposlovanjem, zdravjem, tehnologijo in poslovanjem.

Pravica znakovnega jezika za vse zagotavlja platformo za prepoznavanje raznolikosti skupnosti gluhih na svetovni ravni, vključno z otroki, mladimi, starejšimi, ženskami, gluhimi invalidnimi osebami, skupnostjo lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev, CODA otrok (gluhih staršev) in strokovnjakov, ki delajo z gluhimi. Bistveno je skupno sodelovanje, da se dosežejo oprijemljivi rezultati, z namenom uresničitve vseh temeljnih pravic svetovne gluhe skupnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=6EVtY3b25OA&feature=youtu.be
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več