Spleta TV
na voljo v Google Play

27. 06. 2013

Prisluhnimo tišini; premiera, naglušni in samopomočna skupina

Povzetek oddaje:

Po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so naglušni upravičeni do standardnega slušnega aparata, šoloobvezni otroci pa lahko poleg nadstandardnega slušnega aparata prejmejo še FM-sistem. Drugi tehnični pripomočki so za osebe z okvaro sluha samoplačniški. Poročali bomo tudi o samopomočni skupini za odrasle naglušne osebe, ki v njej krepijo socialne in komunikacijske veščine za lažje vključevanje v družbeno okolje. Pripravili pa smo še prispevek s premiere Čarovnik iz Oza.

Daljši opis prispevkov:

Po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so naglušni upravičeni do standardnega slušnega aparata, šoloobvezni otroci pa lahko poleg nadstandardnega slušnega aparata prejmejo še FM-sistem. Drugi tehnični pripomočki so za osebe z okvaro sluha samoplačniški, čeprav je bil Zakon o izenačevanju možnosti invalidov sprejet že novembra 2010. Tako so gluhi še vedno edina kategorija invalidov, ki nimajo priznane pravice do nobenega tehničnega pripomočka in rehabilitacije. Pomanjkljivo urejena je tudi dostopnost do informacij v prometu in na javni televiziji, kar opredeljujejo 20. in 21. člen Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov ter Praška deklaracija, ki zahteva 100-odstotno podnaslavljanje televizijskih vsebin.

Čarovnik iz Oza je nova predstava režiserke Lade Lištvanove. V njej se prepletajo gledališki, plesni in filmski elementi. Gledališka skupina Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije z imenom Tihe stopinje jo je premierno predstavila v Siti teatru.

Samopomočna skupina je namenjena odraslim naglušnim osebam, da v njej krepijo socialne in komunikacijske veščine za lažje vključevanje v družbeno okolje. Pobudnica za nastanek samopomočnih skupin je bila Darja Holec, ki je leta 1999 prepoznala potrebo po spodbujanju sprejemanja naglušnosti in premagovanju težav, ki jih povzroča okvara sluha.

Julija in avgusta vas vabimo k ogledu ponovitev štirih izbranih oddaj. Nove vsebine pripravljamo za drugo nedeljo v septembru. Uživajte v poletnih mesecih in na svidenje.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Prisluhnimo tišini

Več