Spleta TV
na voljo v Google Play

10. 06. 2013

Prisluhnimo tišini; študenti invalidi, invalidska podjetja in intervju z novim vodstvom ZDGNS

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini bomo govorili o problematiki študentov invalidov in o spodbudah, ki jih država namenja za invalidska podjetja. Posneli smo tudi intervju s sekretarjem in predsednikom Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki sta spregovorila o ciljih za naslednji štiriletni mandat.

Opis prispevkov:

Ugotovitve raziskave Evroštudent, ki se hkrati izvaja v tridesetih evropskih državah, kažejo, da so različne oblike invalidnosti različno prepoznane in da so gibalno ovirani študenti v manjši prednosti pred senzorno oviranimi, ki so bolj diskriminirani. O ovirah našega visokošolskega izobraževalnega sistema so spregovorili študenti invalidi na okrogli mizi na Fakulteti za upravo.

20 odstotkov vseh zaposlenih invalidov dela v invalidskih podjetjih. Delodajalcem, ki zaposlujejo invalide, država subvencionira del plače in povrne sredstva za prilagoditev delovnega mesta. Podatki statističnega urada kažejo, da je 35 odstotkov invalidov brezposelnih. K uspešnejšemu vključevanju invalidov na trg dela lahko pripomore tudi zaposlitvena rehabilitacija.

Na 38. redni skupščini Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je 25 delegatov iz področnih slovenskih društev gluhih in naglušnih soglasno potrdilo nov štiriletni mandat sekretarju Matjažu Juhartu.Reprezentativna invalidska organizacija, ki vključuje 5500 članov, je dobila tudi nove člane upravnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča. Pogovarjali smo se z Mladenom Veršićem, novim predsednikom.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Prisluhnimo tišini

Več