Spleta TV
na voljo v Google Play

09. 09. 2011

Novinarska konferenca košarkarske reprezentance gluhih Slovenije

Dne 8.9.2011 je bila na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije sklicana novinarska konferenca slovenske košarkarske reprezentance gluhih, ki 14. septembra 2011 odhaja preko beneškega letališča na svetovno prvenstvo gluhih v košarki, ki bo od 16. do 24. septembra v Palermu.

V nadaljevanju vam predstavljamo povzetek novinarske konference, ki ga je pripravila tiskovna agencija STA:

Slovenija je na največjih tekmovanjih za gluhe košarkarje v preteklosti že dosegala vrhunske izide, tokrat pa je cilj s pomlajeno zasedbo uvrstitev v četrtfinale.

V slovenski ekipi so številni novinci ter igralci, ki v preteklosti niso dobili veliko priložnosti za igro. Nastop so iz različnih razlogov odpovedali nekateri dosedanji nosilci igre, ni pa niti Mihe Zupana, ki je vselej največji adut te ekipe. Zupan, ki je bil tudi kandidat za nastop na evropskem prvenstvu slišečih v Litvi, je zaradi poškodbe moral odpovedati tako prvemu kot drugemu nastopu.

"Priprave so potekale dobro, za vse je bilo poskrbljeno. Moram poudariti, da imamo nekaj težav s poškodbami igralcev, kar pet je poškodovanih. Ekipa je prenovljena, v njej je veliko igralcev, ki doslej niso imeli vodilne vloge. Nekateri starejši so sodelovanje odklonili, manjka nam predvsem dolgoletni kapetan Sašo Lukič. Brez Zupana pa je realen cilj četrtfinale, polfinale je le velika želja," je novi trener Izidor Križan na novinarski konferenci v Ljubljani strnil pričakovanja pred odhodom na SP.

Na Siciliji se bodo najboljši gluhi košarkarji borili od 16. do 24. septembra. Slovenija je ostala brez enega (najtežjega) tekmeca v predtekmovalni skupini, saj so košarkarji in košarkarice ZDA zaradi finančnih težav nastop odpovedali. Tako se bo Slovenija pomerila s Turčijo in Japonsko, ki sta po mnenju vodstva ekipe premagljivi, a le ob resnem in srčnem pristopu vseh igralcev.

Kapetan ekipe Damjan Šebjan je poudaril, da bodo on in soigralci kljub pomladitvi dali vse od sebe. "Tudi jaz sem razočaran, da so izkušeni igralci odšli. A vseeno, imamo novega trenerja, moramo gledati pozitivno in tudi v prihodnost, na evropsko prvenstvo 2012. Pokazali bomo srce in to, da smo pravi športniki, ki zastopamo svojo državo."

Tako Šebjan kot sekretar Športne zveze gluhih Slovenije Anton Petrič sta poudarila, da si košarkarji in tudi drugi gluhi športniki želijo več podpore države ter čim hitrejše izenačenje statusa vrhunskih športnikov z neinvalidnimi. Spomnila sta na številne uspehe slovenskih gluhih športnikov, tudi košarkarjev, ki pa športnikom razen časti niso prinesli nič. "Fantje so v šolah, po službah, za košarko žrtvujejo svoje dopuste in tvegajo zaposlitev. Imamo manj treningov in smo slabše pripravljeni kot tekmeci, ki imajo boljše razmere za delo," je opozoril Šebjan.

Na SP v Palermu bodo poleg Šebjana nastopili Klemen Javornik, Matic Makuc, Peter Potočnik, Jan Orešnik, Blaž Urh, Robert Vlah, Simon Grošelj, Miro Marolt, Miha Jakofčič, Peter Rankovič in Miha Fabijan.

Slovenija je na prejšnjih velikih tekmovanjih - OI gluhih, SP in EP - že večkrat posegla po medaljah, v zbirki imajo košarkarji tako eno zlato, tri srebrne in dve bronasti medalji. Na zadnjem SP leta 2007 so bili četrti.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več