Spleta TV
na voljo v Google Play

23. 07. 2013

Slovenska odprava je prispela v Sofijo

Slovenska odprava je prispela v Sofijo

26. julija se bo v Bolgarski prestolnici Sofiji, s prihodom olimpijske plamenice in prižigom olimpijskega ognja, začel največji športni dogodek gluhih, 22. poletne olimpijske igre – Deaflympics 2013. Redni program olimpijade zajema devetnajst športnih panog, Slovenijo bo zastopalo 13 športnikov v dveh panogah - 12 košarkarjev in teniški igralec Marino Kegl. Športnike spremljata trenerja in pomočnik, fizioterapevt, tolmač slovenskega znakovnega jezika in medijska ekipa Spletne TV.

Slovenska odprava je po 12-urnem potovanju prispela na prizorišče Deaflympics 2013. Pot je bila daljša kot če bi jo prepotovali z avtom, saj smo imeli urejeno letalsko povezavo preko Dunaja. Z letališča smo poleteli ob 10h dopoldne in na višini 10.000 metrov, potovali s povprečno hitrostjo 800 kilometrov na uro. Letenje na takšni višini pomeni manj zračnega upora, zaradi redkejšega zraka, pa tudi manjšo porabo goriva, večjo hitrost in manjše onesnaževanje okolja. 806 kilometrov do Bolgarske prestolnice Sofije smo prepotovali v dobri uri, preleteli pa Slovenijo, Hrvaško in Srbijo. Na letališču Sofija, kjer so v letu 2011 prepeljali 3,47 milijonov potnikov, nas je pričakal vroč julijski zrak, z visoko stopnjo vlage. Dolga pot do največjega bolgarskega mesta, ki leži na zahodu države, se je dodatno podaljšala, ko je na letališču polovica odprave ostala brez prtljage. Tako je večina košarkarjev za enkrat brez tekmovalnih dresov, teniški igralec pa brez tekmovalnih loparjev. Na letališču so nam zagotovili, da bomo opremo dobili nazaj že v večernih urah oziroma najkasneje jutri. Enak problem se je zgodil številnim drugim reprezentancam, tako da delimo usodo številnih športnikov, ki so danes pristajali na edinem letališču v Sofiji. Medtem ko smo na prijavnem okencu za izgubljene predmete prijavljali manjkajoče kovčke, smo srečali reprezentance ZDA, Grčije, Belorusije, Hrvaške, Slovaške, Portugalske in Japonske, s katerimi pa smo skupaj nastanjeni v hotelu.

V Sofiji živi 1,3 milijona prebivalcev, ki se s 564 avtomobili na 1000 prebivalcev, uvrščajo v sam vrh Evropske unije po številu avtomobilov na prebivalca. V mestu pa je registriranih kar 13.000 taksijev. Sofija je tipičen primer centralizacije države, saj se tukaj nahaja večina univerz, kulturnih ustanov in sedežev podjetij. Nacionalna knjižnica hrani preko milijon sedemsto tisoč knjig, medtem ko se v Sofiji nahaja kar 16 univerz.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več