Spleta TV
na voljo v Google Play

31. 03. 2022

120. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji začasno določila najvišje veleprodajne cene določenih naftnih derivatov in metodologijo ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov. Sklenila je tudi, da Uredba o podatkih registra nepremičnin preneha veljati.

Video si lahko pogledate tukaj.

Vlada je izdala Uredbo o dopolnitvah Uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov, s katero je začasno določila še najvišji dovoljeni veleprodajni ceni neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z davkom na dodano vrednost za motorni bencin NMB-95 tako znaša 1,483 evra na liter, za dizel pa 1,521 evra na liter. To je končna najvišja možna bruto veleprodajna cena, ki jo veletrgovci lahko zaračunajo pri preprodaji in vključuje tudi DDV. Sprememba podaljšuje veljavnost ukrepov do vključno 30. aprila 2022.

Določila je tudi metodologijo ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov. Uredba o metodologiji ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov gospodarskim upravičencem po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu omogoča dostop do pomoči države. Uredba poleg metodologije izračuna škode, ki je nastala upravičencem iz zakona, vsebuje še izračun višine pomoči s strani države. Višina pomoči lahko namreč znaša do 60 odstotkov nastale škode upravičenca iz naslova zvišanja cen energentov in največjih zneskov pomoči iz tabele v 2. členu zakona. Dodatno je pomoč omejena še s pavšalnimi zneski po posameznih kategorijah upravičencev glede na njihove prihodke od prodaje in deleža stroškov energije v poslovnih odhodkih.

Uredba o prenehanju uporabe Uredbe o podatkih registra nepremičnin bo prenehala veljati 4. aprila 2022, ko se bo začel uporabljati Zakon o katastru nepremičnin (ZKN). Zakon o katastru nepremičnin (ZKN) določa, da je kataster nepremičnin uradna evidenca podatkov o parcelah, stavbah in delih stavb, ker je dosedanje vodenje zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin izkazalo potrebo po vzpostaviti sodobnega informacijskega sistema evidentiranja podatkov o parcelah, stavbah in delih stavb v enotni evidenci.
Nov podzakonski predpis o vodenju podatkov v katastru nepremičnin, sprejet na podlagi ZKN, je Pravilnik o vodenju podatkov katastra nepremičnin.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več