Spleta TV
na voljo v Google Play

28. 05. 2021

Cepljenje pripomoglo k umirjanju razmer v domovih za starejše

Na novinarski konferenci je sodeloval minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Video si lahko pogledate tukaj.

Na novinarski konferenci je sodeloval minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Spregovoril je o aktualnih razmerah na trgu dela, trenutnih razmerah v DSO, omenil pa je tudi danes objavljen razpis za investicije v DSO je v višini 93 milijonov evrov. 

Epidemija se še naprej umirja, informacijske točke o cepljenju

Aktualni epidemiološki podatki kažejo, da je bilo včeraj opravljenih 3.585 PCR testov in 33.625 hitrih antigenskih testov. Potrjenih je bilo 288 novih okužb. Do danes je bilo s prvim odmerkom cepljenih 653.310, z vsemi odmerki pa 381.619 oseb.

Maja Bratuša je uvodoma tudi povedala, da Urad Vlade RS za komuniciranje, nacionalnim inštitutom za javno zdravje in ministrstvom za zdravje danes začenja kampanjo v podporo cepljenju proti covid-19 s postavitvijo informativnih točk po vsej Sloveniji. Vsi, ki jih boste obiskali, boste podrobno informirani o cepivih, cepljenju, naročanju na cepljenje, hkrati pa bomo poskušali čim bolj poljudno in strokovno odgovoriti na vsa vaša vprašanja in morebitne dileme.

Minister za delo, družine in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je v nadaljevanju spregovoril o aktualnih razmerah na trgu dela, trenutnih razmerah v DSO, omenil pa je tudi danes objavljen razpis za investicije v DSO je v višini 93 milijonov evrov

Ukrep čakanja na delo podaljšan do konca junija

Minister Cigler Kralj je uvodoma poudaril, da na ministrstvu zelo pozorno spremljajo dogajanje na trgu dela in razmeram sproti prilagajamo tudi ukrepe. Ključni cilj ukrepanja je še naprej, da da se za gospodarstvo in posameznike čim bolj ublažijo posledice pandemije in ohranimo čim več delovnih mest.

To nam je doslej z vsemi protikoronskimi ukrepi tudi uspelo, je poudaril minister, saj so učinki interventnih ukrepov na trg dela spodbudni. Z njimi smo v državi omejili rast brezposelnosti, ki je v aprilu padla pod 80.000, kar pomeni, da je raven brezposelnosti enaka kot pred epidemijo. Za ukrepe na trgu dela je bilo doslej sicer namenih 640 milijonov evrov, vanje pa je bilo vključenih 272.616 ljudi. 

Po stopnji brezposelnosti smo sedmi med državami EU, je dejal minister, po podatkih Eurostata pa je v  marcu 2021 povprečna stopnja brezposelnosti v Sloveniji  znašala 4,8,  EU-27 (brez VB) znašala 7,8 odstotkov.

Da bi še dodatno zmanjšali tveganje je vlada ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo podaljšala do konca junija. Gre za ukrep, ki ga tako vlada, kot tudi delodajalci ocenjujemo, kot najuspešnejšega pri ohranjanju delovnih mest. Zanj pa je bilo doslej namenjenih več kot 538 milijonov evrov, in sicer 31.631 delodajalcem za 214.225 zaposlenih.

Minister je ob tem tudi poudaril, da lahko iztek ukrepa konec sicer kratkoročno vpliva na rahlo (sezonsko) porast brezposelnosti, a jeseni se ponovno pričakuje okrepljeno zaposlovanje in podobni trendi gibanja števila brezposelnih kot v »običajnih« letih.

Tudi sicer naj bi se razmere na trgu dela po ministrovih besedah še naprej umirjale in dodal, da bo okrevanje gospodarske aktivnosti vsekakor odvisno od epidemioloških razmer v Sloveniji in pomembnejših trgovinskih partnericah, hitrosti cepljenja in odzivnost politik z ukrepi za blaženje posledic epidemije.

Zato je tudi pozdravil začetek organiziranega cepljenja po podjetjih, saj lahko k normalizaciji stanja  največ lahko prispevamo sami. Če želimo, da bo gospodarstvo čimprej okrevalo, je dejal, je treba doseči zadostno precepljenost celotne populacije.

Cepljenje pripomoglo k normalizaciji razmer v DSO

Na učinkovitost cepiva zagotovo kaže situacija v DSO po Sloveniji, je spomnil minister Cigler Kralj, saj so se razmere izrazito normalizirale, odkar imamo na razpolago cepivo. Okužb med stanovalci in med zaposlenimi je zelo malo – v zadnjem tednu 5 med stanovalci in 5 okužb med zaposlenimi. Prav tako med oskrbovanci DSO skorajda ni več smrtnih primerov zaradi covida: v zadnjem mesecu (natančneje od 2. maja do 27.maja) v DSO zaradi Covida ni umrl noben stanovalec, kdor pa je bil cepljen, pa se je vseeno okužil z novim koronavirusom, pa je okužbo prebolel skoraj brez znakov bolezni.

Minister Cigler Kralj je zato ponovil poziv vsem, ki se še niso odločili za cepljenje: s cepljenjem zaščitimo sebe in druge ter tako izkazujemo medsebojno solidarnost.

Razpisanih 93 milijonov evrov za investicije v domovih za starejše (React-EU)

V času pandemije so se v domovih za starejše občane razgalile vse slabosti in dolgoletno pomanjkanje vlaganj v domove in v skrb za starejše. Minister je zato vse zainteresirane opozoril na danes objavljen razpis Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma iz pobude (React-EU), ki se financira v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19 v višini 93 milijonov evrov. To so nepovratna evropska sredstva, namenjena sofinanciranju projektov, ki bodo prispevali k izboljšanje bivalnega standarda stanovalcev, zagotavljanju ločenosti čistih in nečistih poti za preprečevanje širjenja okužb, vzpostavitev t. i. sivih in rdečih con, zagotovitvi infrastrukture za izvajanje storitev v skupnosti. Podpori bodo torej projekti, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. Minister je ob tem izrecno tudi poudaril, da razpis ni namenjen krepitvi institucionalizacije, ampak podpiranju procesa deinstitucionalizacije, reševanju kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah socialnega varstva. Prvi rok za oddajo vlog je 13. 7. 2021, drugi rok je 27. 8. 2021.

Minister Cigler Kralj je ob tem izrazil upanje, da bodo DSO izkoristili priložnosti in se odzvali na razpis, saj lahko na ta način po njegovem mnenju bistveno izboljšamo kakovost bivanja v epidemiji najobčutljivejših in najranljivejših starejših prebivalcev Slovenije.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več