Spleta TV
na voljo v Google Play

23. 09. 2021

Dr. Matjaž Jereb: Najučinkovitejše orodje za obvladovanje epidemije je cepljenje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb in strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn.

Video si lahko pogledate tukaj.

Dr. Matjaž Jereb je ocenil, da razmere v državi glede okuženih s covidom-19 niso dobre, saj število bolnikov raste. Konec tega meseca lahko v bolnišnicah pričakujemo od 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah, in od 130 do 140 bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. Zmogljivosti so žal omejene. Vse posameznike, ki niso cepljeni, pa bi s cepljenjem lahko pomembno vplivali na epidemijo, zmanjšali pritisk na bolnišnice, je pozval k cepljenju ter naj odmislijo vse nestrokovne pomisleke glede cepljenja.

Na navadnih oddelkih je danes v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana hospitaliziranih 89 bolnikov s povprečno starostjo 67 let, na intenzivnih oddelkih 37 bolnikov s povprečno starostjo 60 let. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 41 let, najmlajši na oddelku za intenzivno zdravljenje ima 27 let. Po besedah prof. dr. Matjaža Jereba nihče ni varen pred covidom. Nobeno cepivo sicer ni 100-odstotno učinkovito, vendar po izkušnjah in rezultatih raziskav s cepljenjem pomembno vplivamo na verjetnost, ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo ali ne.

Kot je še dejal, se boji, da se za pozivi proti cepljenju in maskam ne skriva dobronamernost, ampak so za njimi drugi interesi, predvsem pa ne temeljijo na strokovnih argumentih. Zato je poudaril, da se nikakor ne more strinjati s tem, da epidemiji pustimo prosto pot, saj nas v tem primeru čaka katastrofa, zrušenje zdravstvenega sistema. Na vseh nas je, da naredimo tisto, kar lahko kot posamezniki, da uporabimo vsa orodja, s katerimi bomo epidemijo obvladovali. Najučinkovitejše orodje pa je po njegovih besedah prav cepljenje.

Marko Pokorn je povedal, da trenutno med otroki prevladujejo virusi, ki povzročajo okužbe dihal. Otroški oddelki so polni bolnikov s tovrstnimi okužbami. So pa v bolnišnici tudi otroci vseh starosti, ki so okuženi s covidom. Za otroke, stare 12 let in več, je cepljenje priporočeno.

Cepljenje je priporočljivo, posebno zaradi naraščanja števila okužb med mladostniki, je še pojasnil dr. Pokorn. Podatki kažejo, da cepljeni mladostniki desetkrat manj pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo kakor necepljeni. Smiselno bi bilo, tako priporoča dr. Pokorn, da se proti koronavirusu cepijo otroci, ki imajo kronične bolezni.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več