Spleta TV
na voljo v Google Play

20. 09. 2021

Minister Cigler Kralj o stanju glede covid-19 v domovih za starejše in v posebnih socialno-varstvenih zavodih

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Video si lahko pogledate tukaj.

Minister Cigler Kralj je predstavil stanje glede covid-19 v domovih za starejše in v posebnih socialno-varstvenih zavodih. Ob obiskih na terenu minister dobiva enotne odzive. »Obdobje, ko cepiva še ni bilo na voljo in smo se soočali z velikim številom okužb in smrti, ostaja trdno zakoreninjeno med stanovalci, zaposlenimi in vodstvom domov. Ravno zato pa je izjemno močno zavedanje in samozavedanje o pomenu cepiva in precepljenosti.« Skupna precepljenost med stanovalci domov za starejše znaša 96 %.

Situacija je sicer bistveno drugačna kot pred letom dni, ko cepiva še ni bilo na voljo, a okužbe v domovih za starejše naraščajo. Trenutno je okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih v domovih za ostarele. Žal je bilo tudi devet smrti.

V nadaljevanju je minister predstavil tudi podatke o cepljenih v domovih za ostarele in posebnih socialno-varstvenih zavodih. Cepljenih je 95,5 % stanovalcev in 60,5 % zaposlenih.

»Ves čas aktivno spremljamo dogajanje v domovih, med drugim tudi preko videokonferenc,« je še pojasnil minister. Zadnja, ki je potekala v petek, je bila posvečena temi o pomembnosti cepljenja.

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je poudaril pomen prostovoljcev in prebivalstva ter strategijo obiskovanja manjših vasi in zaselkov. Po njegovih besedah je veliko odmaknjenih zaselkov, kjer jih ljudje sprejemajo odrtih rok. Na dan povprečno precepijo od 70 d 140 oseb. »Povsod so ljudje, ki potrebujejo pomoč,« je še povedal poveljnik Curk.

Iskreno se je zahvalil vsem novinarjem in novinarkam, saj so oni tisti, ki jim odpirajo pot, so skupaj na terenu in se trudijo v boju zoper covid-19.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več