Spleta TV
na voljo v Google Play

19. 05. 2021

Grgič Vitek: Dobra precepljenost starejših od 70 let

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ, in Leopold Zonik, direktor Zdravstvenega doma Bled.

Video si lahko pogledate tukaj.

Včeraj je bilo ob opravljenih 4.469 PCR testih potrjenih 532 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi  28.264 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah se danes zdravi 368 covid-19 pacientov, od tega 110 na oddelkih intenzivne terapije. Na novo je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 28 pacientov, iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 38 oseb. Življenje je izgubilo še 5 oseb.

Trenutno aktivnih okužb v državi manj kot 7.000

Epidemiološke razmere v državi se še naprej izboljšujejo. Tudi število aktivnih primerov okužbe s COVID-19 se še naprej znižuje. Po oceni NIJZ je trenutno aktivnih okužb v državi manj kot 7.000.

Tudi sedemdnevno povprečje okužb se še naprej znižuje. Današnji podatki kažejo, da znaša 417, včeraj je to povprečje znašalo 444. Še vedno se nahajamo v rumeni fazi, se bo pa danes popoldne na Brdu pri Kranju Vlada sestala s Strokovno skupino pri Ministrstvu za zdravje in se seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami. V skladu s temi bo vlada razpravljala tudi o nadaljnji veljavnosti ukrepov.

Epidemiologi nikoli niso popolnoma prenehali z iskanjem kontaktom

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je poudarila, da se tako v Sloveniji kot v svetu epidemične razmere izboljšujejo. Upadanje števila potrjenih primerov je po vseh kontinentih, razen v Aziji, kjer v Indiji še beležijo rast novih primerov. V svetu smo presegli 150 milijonov pozitivnih primerov in več kot 3 milijone smrti. 137 držav beleži angleško različico seva, 84 južnoafriško, 47 brazilsko in 19 držav poroča o indijskem sevu.

V Evropi smo od 31. decembra lani do danes zabeležili več kot 32 milijonov pozitivnih primerov, od tega več kot 700 tisoč smrti, je dejala. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v EU je bilo ob koncu 18. tedna 277, v Sloveniji 312, kjer je najverjetnejši vir okužbe domače okolje. Obstali smo pri 11 odstotkih pozitivnih testov, kljub temu je zaznan upad. Poudarila je razlike med regijami. Nekatere so pod evropskim povprečjem, nekatere presegajo povprečje Slovenije. Pri starostnih skupinah ni bistvenih sprememb. Še vedno je trend rasti v starostni skupini od 15 do 24 let.

Razmere so spodbudne tudi v domovih za starejše občane, kjer beležimo manjši izbruh v enem domu. Čakš Jager je poudarila, da v tem primeru ne gre za težji potek bolezni. V večini gre za cepljene ali delno cepljene osebe. Med oskrbovanci v zadnjem tednu ne beležimo nobene smrti. Tudi v šolah beležimo trend upadanja kot v splošni populaciji.

Kljub temu, da precepljenost narašča, Čakš Jager opozarja, da se je še vedno potrebno obnašati zaščitno in pri tem opozorila na nepravilno nošenje maske.

Po njenih besedah epidemiologi niso nikoli prenehali z iskanjem kontaktov. Prilagajali so se razmeram in ohranjali iskanje kontaktov predvsem za tista področja, ki so bila kritična (vzgojno-varstvene ustanove, DSO in zdravstvo). Vse pozitivne so prosili, naj obvestijo svoje visoko rizične stike in jih pozovejo, naj se obnašajo zaščitno. Vse napore usmerjajo v ustanavljanje profesionalnih klicnih centrov. Gre za dolgoročno rešitev, ki jo naroča tudi mednarodna skupnost in mednarodni pravni predpisi.

Priporočil glede tretjega odmerka pred jesenjo gotovo ne bo

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorka programa cepljenja na NIJZ, je poudarila, da se je delež cepljenih z vsemi odmerki v Sloveniji povzpel na 14,2 odstotka. Najboljše regije se približujejo 30 odstotkom cepljenih prebivalcev z enim odmerkom. V vseh regijah je z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev. Cepljenih je nekaj več žensk kot moških, vendar te razlike niso več tako velike. Precepljenost po starosti kaže, da so starostne skupine nad 70 let relativno dobro precepljene. Tudi v skupini nad 60 let smo dosegli že skoraj 50 odstotkov, pri skupini nad 50 let pa nam še veliko manjka, je dodala.

Kot je izpostavila, je NIJZ objavil posodobljena priporočila za cepljenje proti covid-19. Pri cepivu proizvajalca Pfizer se priporoča, da med prvim in drugim odmerkom pretečejo trije tedni, pri Moderni štirje tedni, med prvim in drugim odmerkom AstraZenece pa se priporoča 12-tedenski presledek. Cepljenje pa je možno opraviti tudi pred priporočenim 12. tednom.

Predstavila je tudi podatke o neželenih učinkih po cepljenju in dejala, da bo v kratkem, proti koncu meseca, EMA predvidoma izdala dovoljenje tudi cepljenje mlajših, torej starih od 12 let dalje s cepivom Pfizer.

Cepljenje je priporočljivo tudi za prebolevnike, je poudarila Grgič Vitek. Za prebolevnike je zadosten en sam odmerek cepiva. Takšna oseba je takoj po prejemu odmerka zaščitena za naslednjih 6 mesecev. Če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni ali če je posameznik imunsko oslabljen, pa prejme polno cepljenje, je še dejala Grgič Vitkova. Kar zadeva tretji odmerek cepiva, priporočil še ni in jih pred jesenjo gotovo ne bo. Bo pa treba čas zaščite gotovo podaljšati, je poudarila.

Po cepljenju v zdravstvenem domu ni bilo bolniških zaradi infektivnih bolezni

Leopold Zonik, direktor Zdravstvenega doma Bled, je dejal, da so se prvič cepili že januarja, od takrat pa v ZD Bled ni bilo bolniških staležev zaradi infektivnih bolezni. V četrtek bodo pocepili vse, ki jih imajo na svojem seznamu, nato pa bodo začeli s cepljenjem oseb s seznama zVEM. Kot opaža se na cepljenje prijavlja vedno več mladih, velik interes je na strani turističnega gospodarstva. Zonik je še opozoril, da velik pritisk za delavce v ZD predstavljajo zahteve ljudi po potrdilih, za cepljenje, testiranje, potrdilo o prebolevnosti.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več