Spleta TV
na voljo v Google Play

20. 05. 2021

Samotestiranje dijakov in učencev je dejanje medgeneracijske solidarnosti

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič.

Video si lahko pogledate tukaj.

Maja Bratuša je uvodoma predstavila odločitve, ki jih je vlada sprejela na svoji včerajšnji seji. Člani vlade so se po predhodnem posvetovanju s Strokovno skupino pri Ministrstvu za zdravje seznanili s trenutnimi epidemiološkimi razmerami. Na podlagi teh je bilo ugotovljeno, da pogoji za prehod v zeleno fazo Načrta sproščanja ukrepov še niso izpolnjeni.

Vlada je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo začel veljati v soboto, 22. maja 2021, in bo veljal do vključno nedelje, 30. maja 2021. Z odlokom se ukinjajo kontrolne točke na cestnih povezavah z Madžarsko. Prav tako je bilo sprejeto, da se med izjeme za vstop v državo brez karantene ali testa uvrsti tudi tiste, ki so COVID-19 preboleli.

Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:

  • dokazilo, da je prebolela bolezen COVID-19 in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom v cepiva, priznanega v RS, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Do 30. maja 2021 se podaljšuje tudi veljavnost ukrepov iz Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in Odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 3852 PCR testiranj in 28.868 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 358 novih okužb, kar znaša 9,3 odstotka. 7-dnevno povprečno število okužb se je znižalo na 384, še naprej pa se znižuje tudi 14-dnevna incidenca, ki po danes objavljenih podatkih znaša 384. V bolnišnicah se danes zdravi 363 obolelih za COVID-19, od tega 110 na oddelkih intenzivne terapije. Na novo je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 25 pacientov, iz bolnišnic pa je bilo skupaj odpuščenih 23 oseb. Življenje je izgubilo še sedem oseb. Do danes do 8.00 ure zjutraj je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 586.942 oseb, z obema odmerkoma pa 306.256 oseb.

Samotestiranje dijakov in učencev

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v nadaljevanju predstavil način samotestiranja dijakov in učencev. Povedal je, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) 14. maja 2021 odobrila uporabo testov za samotestiranje. Ob tem je bila sprejeta odločitev, da se s samotestiranjem začne že v tem šolskem letu. Samotestiranje bo potekalo v domačem okolju, kar je z logističnega vidika je lažje, saj če je otrok pozitiven, ostane doma. S tem bomo tudi opolnomočili dijake in učence, da bodo tudi sami lahko vplivali na potek epidemije, je povedal državni sekretar Vindišar.

Z odločbo JAZMP se bodo testi, ki so že na osnovnih in srednih šolah, opremili z navodili; v primeru potrebe po prepakiranju pa bo na pomoč priskočila civilna zaščita. Ustrezno označeni testi bodo v šolah razdeljeni dijakom in učencem, ki se bodo prostovoljno odločili za samotestiranje - dijakom predvidoma že jutri v petek, 21. maja. Začetek samotestiranja dijakov na domu je predviden v ponedeljek, 24. maja. V osnovnih šolah datume še usklajujejo, ker čakajo na navodila o postopkih prepakiranja testov, vendar so predvidni v začetku junija.

Vindišar je nadalje povedal, da je samotestiranje dijakov in učencev predvideno vsakih sedem dni. Učencem in dijakom pripada en test tedensko, torej pet testov na mesec. Prostovoljno se samotestirajo dijaki in učenci, ki niso preboleli covida-19, tisti, pri katerih je od okužbe minilo več kot šest mesecev in tisti, ki niso bili cepljeni. Distribucijo testov na šolo bo zagotovila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Učencem in dijakom bodo teste izročili na šolah. Pogoj za samotestiranje doma je, da se dijak ali učenec počuti zdrav, da je brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora dijak oz. starši poklicati v ambulanto osebnega zdravnika, ki ga napoti v izolacijo in preda nadaljnja navodila.

Odpadke, ki bodo nastali pri izvajanju samotestiranja in pri čiščenju prostorov, je potrebno odložiti v plastično vrečko za smeti in jo, ko bo polna, tesno zavezati. Odpadkov se po odlaganju v vrečo ne dotikamo več. Vrečko je potrebno namestiti v drugo plastično vrečo, jo tesno zavezati in označiti ter jo ločiti od ostalih odpadkov tako, da ni dosegljiva otrokom. Ločeno jo je potrebno hraniti vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zabojnik za mešene komunalne odpadke. Napolnjenih in označenih vrečk z odpadki, ki nastanejo pri prostovoljnem samotestiranju, naj se nikoli ne odpira.

V primeru pozitivnega rezultata testa dijak ali starši obvestijo izbranega osebnega zdravnika, ki dijaka oz. učenca naroči na PCR-testiranje. Dijak ali učenec naj počaka na izvid PCR-testiranja doma, v samoizolaciji, ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z drugimi osebami. V primeru pozitivnega PCR-testa dijak, učenec oz. starši obvestijo šolo in dijakovega osebnega zdravnika. Ravnatelj/ica naj ravna v skladu z navodili NIJZ, opredeli tesne in visoko rizične tesne kontakte in izvede predpisane ukrepe za zajezitev okužbe. V primeru negativnega PCR-testa dijak ali učenec nadaljuje proces izobraževanja oz. pouka.

Ob koncu svoje predstavitve je Vindišar vse dijake in učence zaprosil, da k samotestiranju pristopijo odgovorno. Ob tem je izpostavil, da vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vpliva na potek epidemije. Samotestiranje pa je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti, je zaključil državi sekretar Vindišar.

Vzgojno-izobraževalni proces poteka v vrtcih, šolah in na fakultetah

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se epidemija umirja in da je Slovenija v rumeni fazi, ker posledično pomeni, da vzgojno-izobraževalni proces poteka v vrtcih, šolah in na fakultetah. Poudaril je, da je pri tem treba upoštevati vse samozaščitne predpise.

Ministrstvo za šolstvo in šport si želi, da bi bilo tako tudi jeseni in v celotnem prihodnjem šolskem letu, zato pozdravlja namero o prostovoljnem samotestiranju dijakov in dijakinj ter učenk in učencev. Izpostavil je, da bo samotestiranje prostovoljno, v tem šolskem letu pa se uvaja testno.

Dodal je, da je pri dodatnem sproščanju v vzgoji in izobraževanju pomembno, da se še naprej upoštevajo priporočila NIJZ in da celoten sistem še vedno deluje v t. i. mehurčkih. V naslednjem obdobju so ponovno dovoljene tudi šola v naravi, zunajšolske dejavnosti, plavalni tečaji v vrtcih in osnovnih šolah. Izvedba šol v naravi je možna zgolj v okviru enega oddelka, torej mehurčka. V skladu s priporočili NIJZ ministrstvo za šolstvo in šport šolam priporoča, da v čim večji meri uporabljajo Centre šolskih in obšolskih dejavnosti, kjer bodo ustrezno poskrbeli za varnost.

Znova je dovoljeno tudi izvajanje dejavnosti zunaj zavodov – možne so ekskurzije, seveda ob upoštevanju priporočil NIJZ in pod pogojem, da se dogodek odvija znotraj mehurčka. Znova je možno obiskati muzeje, knjižnice, gledališča, galerije in podobno. Ob tem je priporočil, da naj se, če je le možno, dneve dejavnosti izvaja na prostem.

Deana Potza je predstavila poročilo, ki se nanaša na obdobje od 10. do 16. maja, ko so inšpektorati skupno opravili 2785 nadzorov. Izdanih je bilo 23 prekrškovnih sankcij, 208 opozoril po Zakonu o prekrških in 179 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je opravil 593 nadzorov, izrekel pa osem opozoril po Zakonu o prekrških, sedem opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru in dve ureditveni odločbi.

Alojz Sladič je predstavil poročilo o policijskih nadzorih in povedal, da je policija v zadnjih sedmih dneh opravila nadzore na 12.182 krajih, kar je le nekaj manj kot pred tednom dni. V skupno 463 ugotovljenih kršitvah je bilo v kar 83-odstotkih izrečeno opozorilo. Policija sicer ugotavlja, da se skupno število ugotovljenih kršitev vztrajno zmanjšuje, hkrati pa se povečuje delež opozoril. Potrdila o napotitvi v karanteno na domu je policija v zadnjih sedmih dneh vročila 7311 osebam, kar je še en krat več kot teden dni poprej, ko jih je bilo 3601.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več