Spleta TV
na voljo v Google Play

23. 06. 2021

Pred potovanjem preverite pogoje prehajanja meja

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Video si lahko pogledate tukaj.

Situacija v Sloveniji se v zvezi z epidemijo se izboljšuje. Podatki za včerajšnji dan kažejo, da je bilo včeraj opravljenih 2038 PCR testov in 17.715 hitrih antigenskih testov. Včeraj je bilo potrjenih 50 novih okužb, aktivnih okužb v državi pa je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še manj kot 1200.

14-dnevna incidenca, to je število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, še nekoliko znižala in sicer danes znaša 56 (včeraj 66). Tudi  povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh se še naprej znižuje in danes znaša 59 (včeraj 69).

Cepljenje proti COVID-19 se nadaljuje, je v uvodu novinarske konference povedala Maja Bratuša. Doslej je bilo s prvim odmerkom cepljenih že 46 % oseb starejših od 18 let, z vsemi odmerki pa 35 odstotkov.  V celotni populaciji pa delež tistih, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom znaša 38 odstotkov, z vsemi odmerki pa je bilo v celotni populaciji cepljenih 29 odstotkov oseb.

Da bi bilo cepljenje še lažje dostopno vsem bodo po vsej Sloveniji na voljo tudi mobilne enote, ki bodo izvajale cepljenje. Danes mobilne delujejo v Ljubljani in sicer na dveh lokacijah – v Tivoliju in Vilharjevem podhodu – ter v Mariboru in na Ptuju.

Evropsko digitalno potrdilo bo olajšalo poti po EU

Pred odhodom na potovanje se mora vsak prepričati, kakšne so trenutne razmere in kakšen je trend v posamezni državi, je poudaril vodja konzularne službe. Vedeti je treba, da dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, ampak ga je treba vzdrževati. Vsak bi moral prispevati k temu. Cepljenje je pri tem najučinkovitejši ukrep, je poudaril vodja konzularne službe pri ministrstvu za zdravje Andrej Šter.

Evropsko digitalno potrdilo bo prav tako zelo olajšal potovanja, saj so se države EU dogovorile za poenotene pogoje pri prehodu meja. V svetu ni veliko primerov, ko bi se države uspele tako dogovoriti, je poudaril Šter.

O trenutnih pogojih vstopa v Slovenijo je podrobno spregovoril namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak. Vlada Republike Slovenije je namreč 18. junija spremenila pogoje vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati velja do vključno 27. junija 2021, ključne novosti pa so:

  • uvedba oranžnega in zelenega seznama držav,
  • vse države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, spadajo med oranžne,
  • negativni test PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri negativnem hitrem antigenskem testu (test HAG) ostaja 48 ur,
  • za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Pečjak je poudaril, da mora posameznik ob prihodu z zelenega območja dokazati bivanje na takšnem območju, sicer se šteje, da prihaja z oranžnega oz. rdečega območja. Poudaril je tudi, da bo uvedba evropskega digitalnega potrdila zelo poenostavila potovanja med državami EU, a vseeno je treba pričakovati podaljšan čas pri opravljanju mejne kontrole, še posebej glede na obdobje pred epidemijo. 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več