Spleta TV
na voljo v Google Play

09. 11. 2021

Z doslednim izvajanjem ukrepov proti zaprtju države

Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec ter državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki so pojasnjevali novi vladni odlok, ki določa ukrepe za delovanje gospodarstva in družbe v zdajšnjih resnih epidemičnih razmerah in velja od 8. novembra.

Video si lahko pogledate tukaj.

Aktualni epidemični podatki

Ob opravljenih 7.615 PCR-testih je bilo včeraj potrjenih 3344 novih okužb, delež pozitivnih PCR-testov pa je znašal 44 odstotkov. Število aktivnih okužb v državi je preseglo 37.600.  V bolnišnicah je 681 oseb, od tega 193 na oddelkih intenzivne terapije. Umrlo je še 12 ljudi.

Državni sekretar Vindišar: bolnišnice so na robu zmogljivosti

Epidemično stanje v državi je skrajno resno, bolnišnice pa na robu zmogljivosti, saj zdravijo 874 bolnikov, od tega 193 na intenzivnih enotah. Javnost je pozval k odgovornemu ravnanju, doslednemu upoštevanju pogoja PCT in predvsem cepljenju, saj lahko le tako prevzamemo nadzor nad epidemijo.

Za celovito obvladovanje zdajšnjega stanja na terenu sta bili vzpostavljeni koordinacija in mobilizacija celotnega zdravstvenega sistema – javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov.

Gre za zelo velik izziv, je poudaril državni sekretar Vindišar, zato je minister za zdravje Janez Poklukar imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno v stiku z izvajalci in usklajevali prerazporejanje kadra ter opreme.

Posamezna področja so:

  • bolnišnice za covid-19, vojaška zdravstvena enota, dispečerska služba zdravstva
  • druge bolnišnice
  • psihiatrične bolnišnice
  • primarna zdravstvena  dejavnost
  • koncesionarji in  zasebniki
  • NIJZ, NLZOH, IMI in ZTM

Vsi izvajalci pripravljajo sezname osebja, ki bi bilo na voljo za prerazporeditev med izvajalci.

Državni sekretar Simon Zajc: spoštovanje ukrepov je še zadnja možnost pred popolnim zaprtjem države

Državni sekretar Zajc je poudaril, da so poostreni inšpekcijski nadzori v preteklih tednih pripomogli k doslednejšemu spoštovanju pogoja PCT.

Poudaril je tudi, da je namen odloka predvsem nadzorovano druženje, nikakor pa ne omejitev gospodarske dejavnosti. Pri sprejetih ukrepih se je Slovenija zgledovala po sosednjih državah (Avstriji in Italiji), kjer prav tako zaostrujejo ukrepe.

Predlagane so bile predvsem spremembe v gostinstvu. Med 5. in 22. uro je dovoljena samo strežba gostov, ki sedijo za mizo, še naprej pa sta dovoljena dostava in prevzem hrane in pijače po 22. uri.

Pred vhodom morajo gostinci navesti, koliko oseb največ je lahko v prostoru, ki sicer ni omejen z odlokom, omejen pa je z uporabnim dovoljenjem in odvisen od postavitve miz in stolov. Maske so v gostinskih obratih obvezne, obvezen je PCT. Začasno pa so zaprti diskoteke, nočni bari, tj. lokali z živo glasbo, obrati, namenjeni plesu in druženju.

Dodatne spremembe so na področju omejitev zbiranja, je nadaljeval državni sekretar Zajc, saj 15. člen odloka začasno prepoveduje zbiranje ljudi – torej javna zbiranja, javne shode, javne prireditve. Te prireditve je treba predhodno prijaviti in so začasno prepovedane. To velja za izvedbo sejmov in kongresov, dovoljeni pa so poslovni dogodki za zaprti krog udeležencev, torej konference in izobraževanja. Dovoljeni so tudi kongresi zaposlenih, ki so prireditve zaprtega tipa.

Živilski trgovine še naprej izjema pri pogoju PCT

Živilske trgovine in trgovine za nujne potrebščine izven nakupovalnih središč ostajajo izjema pri izpolnjevanju PCT-pogoja za kupce, upoštevati pa je treba omejitev števila strank na kvadraturo trgovin – to je 10 m2 na stranko. Sem spadajo tudi specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, torej lekarne, optiki in specializirane prodajalne medicinskih pripomočkov. V teh potrošniki ne potrebujejo pogoja PCT, na bencinskih črpalkah pa je PCT še vedno potreben le v notranjosti, zunaj pa ne.

Državni sekretar Zajc se je zavzel za dosledno spoštovanje ukrepov in poudaril, da je njihov namen zaščita javnega zdravja, življenj ter ne nazadnje tudi razbremenitev zdravstvenih delavcev in zmogljivosti v bolnišnicah.

Državni sekretar Orehovec: samo dosledno spoštovanje ukrepov ohranja odprte izobraževalne ustanove

Tudi državni sekretar Orehovec z ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport je poudaril, da lahko le z doslednim spoštovanjem priporočil zdravstvene stroke in upoštevanjem določil v petek sprejetega odloka pripomoremo k umirjanju epidemije. 

Ukrepi, ki jih je vlada sprejela in veljajo, so bili sprejeti z namenom zagotavljanja varnosti in zdravja. Samo, če jih bomo dosledno spoštovali, bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti. Sporočilo je jasno, je poudaril, odločiti se moramo, ali želimo pouk v šoli ali želimo izobraževanje na daljavo.

V šolski in vrtčevski prostor vstopajo najranljivejše skupine in država mora zagotoviti, da vsem vključenim, –tako otrokom in mladim kakor tudi zaposlenim, zagotovimo varen prostor, kjer se lahko izobražujejo in delajo. Zato je pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih od 8. novembra obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Zaščitna maska v zaprtih prostorih je obvezna za vse učence, dijake in študente ter zaposlene. Maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojitelja.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki maske iz objektivnih razlogov ne morejo uporabljati.

Prav tako maske ni treba nositi pri pouku športne vzgoje in pouku športa. Vse druge izjeme so navedene v odloku.

Od 15. novembra dalje samotestiranje pogosteje kakor doslej

Od ponedeljka, 15. novembra, bo v izobraževalnem sistemu pogostejše samotestiranje, in sicer se bo trikrat tedensko izvajalo v šoli. Testiranje s testi za samotestiranje bodo izvajali učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih in pri športno-rekreativnih dejavnostih.

Študenti in udeleženci izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, bodo samotestiranje tudi v prihodnje izvajali v izobraževalni instituciji in je obvezno. Učenci, dijaki in študenti lahko od 15. novembra v lekarnah prevzamejo do 15 testov HAG za samotestiranje na mesec. Študent ali udeleženec izobraževanja odraslih mora v lekarni poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predložiti tudi potrdilo o šolanju in osebni dokument.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, samotestiranja pa ni treba izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoj PC.

Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, otroke, mladostnike in študente je državni sekretar Orehovec pozval k spoštovanju in doslednemu izvajanju ukrepov, saj je to edini način, da izobraževanje ohranimo tam, kamor najbolj spada: v zavodih za vzgojo in izobraževanje.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več