Spleta TV
na voljo v Google Play

10. 11. 2021

Za cepljenje še ni prepozno

Novinarska konferenca je bila posvečena razmeram v bolnišnicah, predvsem na oddelkih intenzivne terapije, in inšpekcijskemu nadzoru izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), kjer ga je potrebno izpolnjevati. Sodelovali so vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb, v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin s Tržnega inšpektorata in direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan.

Video si lahko pogledate tukaj.

Aktualne epidemiološke razmere

9. novembra je bilo ob 10.571 PCR testih potrjenih 4481 novih primerov. Delež pozitivnih testov je znašal 42 %, kar je razvidno tudi iz tabele. Podatki še kažejo, da je bilo včeraj opravljenih tudi 40.685 hitrih antigenskih testov.
V zadnjim sedmih dneh je bilo tako povprečno potrjenih preko 3300 primerov, 14-dnevna incidenca pa se je povzpela na 1849.
Nadaljuje se tudi cepljenje proti covid-19. 9. novembra je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) cepljenih skoraj 14.000 oseb, od tega 11.205 s tretjim odmerkom. Z dodatnim odmerkom je bilo tako doslej cepljenih že preko 110.500 oseb. Polno cepljenih je trenutno 63 % starejših od 18 let.
V bolnicah se postelje žal še naprej polnijo. Danes se tako v njih zdravi že 889 COVID pacientov, od tega 191 na oddelkih intenzivne terapije. Še 20 oseb je umrlo.

Na intenzivni terapiji 80 odstotkov necepljenih

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb je povedal, da so razmere v bolnišnicah vsak dan bolj zaostrene, saj vse več ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo. Poudaril je, da ni prepričan, ali bo slovenski zdravstveni sistem zdržal – težava pa ni toliko oprema kot pomanjkanje kadrov. Zaposleni v zdravstvu so po njegovih besedah izčrpani in utrujeni, precej je bolniških odsotnosti, prerazporejanje z drugih oddelkov pa dolgoročno ni prava rešitev.

Med covid bolniki v bolnišnici prevladujejo necepljeni: 60 odstotkov necepljenih je med bolniki na navadnih oddelkih, kar 80 odstotkov pa na intenzivni terapiji. To po besedah Jereba pomeni, da bi bile razmere ob višji precepljenosti obvladljive. Zato je ponovno pozval javnost, naj se udeleži cepljenja v čim večji meri. Je pozno, a ne prepozno, je še dodal.

Inšpektorji poostreno nadzorujejo PCT pogoj

Vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin je povedala, da so v celotnem preteklem tednu potekali poostreni nadzori s poudarkom na preverjanju PCT. Inšpektorji so zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal, v prvem tednu novembra pa je bilo skupno opravljenih 648 nadzorov.

Če kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so bili izdani plačilni nalogi (4), vsi na bencinskih servisih, ker niso preverjali pogoja PCT pri strankah.

Cilj naših nadzorov, je poudarila Gašperlin, je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT, tako s strani uporabnikov storitev kot ponudnikov blaga in storitev, ne statistika, saj nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata.

Čez vikend se je izvajal nadzor trgovinske dejavnosti po vsej Sloveniji. Pregledanih je bilo 153 trgovcev, skoraj polovica med njimi so predstavljali bencinski servisi, ker so inšpektorji na terenu zaznali, da so le-ti še posebej problematični glede preverjanja pogojev PCT. V šestih primerih so z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi).

Glede na ugotovitve inšpektorjev se je stanje v zvezi s preverjanjem PCT na bencinskih servisih bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Predvsem pa, je poudarila Gašperlin, si želimo, da zavezanci prisotnost inšpektorjev izkoristijo in vprašajo, če jim kaj glede odloka ni jasno.

Nadzor tudi v nočnih klubih

V večernih urah so se tržni inšpektorji priključili tudi nadzoru nočnih klubov (17 nadzorov). Nočni klubi so po ugotovitvah Tržnega inšpektorata RS poslovali v skladu s sprejetimi odloki, razen v enem primeru, ko ni bilo zagotovljeno preverjanje PCT pogojev, zato je bila izrečena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti. V preostalih primerih so varnostne službe pregledovale tako osebne dokumente kot tudi PCT dokazila, prav tako je bilo povsod zagotovljeno, da maksimalno število gostov, ni bilo preseženo.

Vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice je pozvala stranke, da pomagajo trgovcem, gostincem in vsem, ki morajo preverjati PCT pogoj, tako da jim že sami pokažemo potrdilo ter osebni dokument na vstopni točki. Poudarila je, da je osebni dokument je v tem primeru le sredstvo/orodje za preverjanje pristnosti potrdila, podatek, da ste obiskali na primer trgovino, pa se nikamor ne beleži.

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Tiskovne konference

Več