Spleta TV
na voljo v Google Play

06. 04. 2020

Ali ste vedeli? (1.del)

  1. Kakšno fobijo predstavlja nomofobija?

To je strah, da bi bili na svojem prenosnem telefonu nedosegljivi bodisi zaradi izgube mobilnika, premalo denarja na telefonu, prazne baterije ali slabega signala, zaradi česar telefonski klici niso možni. Študije so pokazale, da se na izgubo telefona odzivamo podobno, kot če bi bili v smrtni nevarnosti. Med simptome nomofobije uvrščamo občutek tesnobe in panike ob možni nedosegljivosti ter spremljajoča občutja zdolgočasenosti, osamljenosti, negotovosti in trenutne samote. Da bi se temu strahu izognili, svetujemo, da mobilni telefon občasno izklopite.

  1. Ali ste vedeli, da se je z vzpenjačo do konca leta 2019 peljalo že več kot 4,5 milijona potnikov?

V trinajstih letih obratovanja tirne vzpenjače v Ljubljani je na vrh Grajskega griča prepeljala že 4.524.660 potnikov, od tega v zadnjem letu kar 590.128, kar je največ do zdaj.

  1. Kaj je arboristika?

Arboristika je veda o gojenju drevja, ki temelji na razumevanju drevesne biologije. Znanstveni in praktični predmet arboristike je posamezno drevo. Arborist se ukvarja s spremljanjem stanja ter z oceno vitalnosti dreves in njihove varnosti za bližnjo okolico. Za drevesa na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana skrbi certificirani arborist javnega podjetja Voka Snaga. Med njegove naloge sodi celostni pregled stanja in razvoja dreves v mestu, načrtovanje sajenja, vzdrževanja, obrezovanja in če je potrebno tudi odstranitev bolnih, nevarnih dreves.

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več