Spleta TV
na voljo v Google Play

07. 04. 2020

Doma narejeno razkužilo za roke

V času virusov je pomembno, da poskrbimo za higieno rok, kašlja in kihanja. Pred virusi se najbolje zaščitimo z rednim in natančnim umivanjem rok.

Kako pa si lahko pomagamo, če vode in mila ni v bližini? Ko smo doma, je najbolj preprosto, da si roke dobro umijemo pod tekočo vodo in pri tem uporabimo tekoče milo. Roke si moramo drgniti eno minuto. Ko nimamo dostopa do tekoče vode in mila, lahko uporabimo čistilno sredstvo za roke, ki je najbolj učinkovito, če vsebuje alkohol. Vendar omenjeno sredstvo deluje kot razkužilo, le če je v njem najmanj 60 odstotkov volumskih delov čistega alkohola, ne pa na primer 60 odstotkov 60- ali 70-odstotne raztopine alkohola.

Da bi sredstvo učinkovalo kot razkužilo, ga pripravite takole:

V 100-mililitrski steklenički z razpršilko zmešajte:

  • 86 ml 70-odstotnega alkohola,
  • 10 ml gela aloe vere (ta bo poskrbel, da se koža na rokah ne bo izsušila),
  • 2 ml eteričnega olja sivke in eteričnega olja cimeta,
  • 2 ml eteričnega olja čajevca.

Pri dodatkih k alkoholu pazite, da v mešanico, ko ste odmerili alkohol, ne dodajate preveč drugih sestavin, saj bi s povečevanjem volumna zmanjšali delež čistega alkohola, ki mora predstavljati 60 odstotkov.

Ker imajo otroci precej nežno kožo, njihova sluznica pa je občutljiva, se uporabi razkužila za roke na bazi alkohola raje izogibajte. Da bi zagotovili boljšo higieno otroških rok na prostem, je najbolje, da s seboj vzamete mokre robčke, na katere ste kanili nekaj kapljic tekočega mila, in steklenico vode. Otroci si bodo tako lahko roke umili tudi zunaj.

Povzela Aleksandra Rijavec Škerl

Vir: www.deloindom.delo.si

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Zanimivo

Več