15. 04. 2020
Enostavni "bagel" sendviči
Kruhke 'bagel' lahko pripravimo za zajtrk ali za malico. Preprosti so za pripravo, okusni in drugačni od klasičnih žemljic. Izvirajo iz Poljske, največ pa jih pojedo v Združenih državah Amerike. Po obliki so okrogli, njihov okus in tekstura pa sta nekaj posebnega. Recept je nekoliko poenostavljen, tako da se ga lahko lotijo tudi tisti, ki v kuhinji niso prav vešči. Kuhajo se v vodi, približno 40 sekund na vsaki strani, kar ne vzame veliko časa, lahko pa jih spečemo tudi v parni pečici.
Sestavine za štiri kose:
- 2 lončka moke
- 1 žlička suhega kvasa
- ščepec soli
- 3/4 lončka vode
- 1/2 lončka mleka (lahko sojinega)
- posip iz semen (sezam, mak)
Nadev:
- kremni sir ali drug namaz
- avokado
- dimljeni losos ali pršut
Priprava:
- V skledi zamešamo moko, kvas, sol in vodo. Gnetemo, da dobimo voljno testo, in pustimo počivati 2 uri, da vzhaja na dvojno prostornino.
- Pečico ogrejemo na 190 stopinj.
- Širok pekač obložimo s papirjem za peko.
- Ko testo naraste, ga vzamemo iz sklede, hitro pregnetemo in razdelimo na štiri dele.
- Vsakega oblikujemo v kroglo, ki jo na sredini preluknjamo s palcem, nato pa še malce raztegnemo. Pustimo jih počivati 10 minut.
- V velikem loncu zavremo vodo in vanj položimo pripravljene kruhke.
- Na eni strani jih kuhamo približno 40 sekund, nato jih obrnemo in na drugi strani kuhamo še 40 sekund. Med kuhanjem bodo narasli.
- Poberemo jih iz vode in odstavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
- S čopičem jih premažemo z mlekom in posujemo s semeni.
- Postavimo jih v ogreto pečico in pečemo 25 minut, da se zlatorumeno obarvajo.
- Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
- Ponudimo s kremnim sirom, avokadom ter dimljenim lososom ali pršutom.