16. 04. 2020
Recept s suhim kvasom - Cimetovi polžki
Za pripravo cimetovih polžkov bomo porabili približno tri ure: 10 minut za testo, uro in pol za vzhajanje, 5 minut za pripravo nadeva, 10 minut za zvijanje, 45 minut za vzhajanje pred peko in 20 minut za peko.
Sestavine za 20 polžkov:
- 500 g moke
- 50 g raztopljenega masla
- 2,5 dl mleka
- ščepec soli
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 1 jajce
Nadev:
- 125 g masla
- 100 g orehov
- 130 g sladkorja
- 2 žlički cimeta
- 1 žlica masla za premaz pred peko
Priprava:
- V mleku raztopimo kvas.
- Iz moke, soli, masla, kvasno-mlečne raztopine, sladkorja in jajca zgnetemo mehko kvašeno testo, ga pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati na dvojno prostornino.
- Stopimo maslo za nadev.
- Polovico orehov zmeljemo, drugo polovico pa grobo narežemo.
- V posodo zlijemo stopljeno maslo ter ga s sladkorjem, cimetom in orehi zamešamo v tekoč nadev.
- Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 40 cm.
- Testo namažemo z nadevom in zvijemo kot potico.
- Zvitek narežemo na dva prsta debele rezine, ki jih razporedimo po pekaču.
- Pustimo jih vzhajati od 30 do 45 minut, da vidno narastejo.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
- Raztopimo žlico masla.
- Vzhajane polžke premažemo z maslom in za 20 minut postavimo v ogreto pečico.
- Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice, pustimo, da se malce ohladijo, in ponudimo še tople.
Lahko jih ponudimo tudi s kremnim vanilijevim prelivom: z mešalnikom stepemo 100 g svežega kremnega sira, 40 g mehkega masla, 125 g sladkorja v prahu in 1 vanilijev sladkor.