17. 04. 2020
Recept s svežim kvasom – Domače testo za pizzo Sestavine:
Sestavine:
- 1 kg bele moke tipa 400
- 650 g hladne vode
- 1 g svežega kvasa
- 25 g soli
Priprava:
- Ob 9. uri dobro zamesimo vse sestavine.
- Oblikujemo hlebček, položimo ga v dovolj veliko posodo in pokrijemo z vlažno krpo.
- Posodo pustimo na pultu.
- Ob 15. uri iz vzhajanega testa z občutkom, da ne izrinemo zračnih mehurč¬kov, oblikujemo pet hlebčkov.
- Vsakemu namenimo svojo posodo, jo pokrijemo in počakamo, da testo znova vzhaja.
- Ob 19. uri pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
- Na pomokani površini z rokami raztegnemo testo. Ne smemo ga zvaljati, saj bi s tem uničili zračne mehurčke, brez katerih pica ne bi narasla.
- Raztegnjeno testo preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Premažemo ga s paradižnikovo omako in za 5 minut postavimo v ogreto pečico.
- Premazano testo vzamemo iz pečice in obložimo z ostalimi sestavinami, na primer s pršutom in mocarelo.
- Pekač za 3 ali 4 minute vrnemo v pečico, toliko da se mocarela stopi.