Spleta TV
na voljo v Google Play

15. 04. 2020

Prezračevanje v času virusov: okna široko odprimo večkrat na dan

Med epidemijo novega koronavirusa je treba prostore pogosteje zračiti in pri tem široko odpreti okna. Med preventivnimi ukrepi, s katerimi zmanjšujemo možnosti za okužbo s COVIDOM-19, je tudi prezračevanje prostorov. S pravilnim prezračevanjem notranji zrak zamenjamo z zunanjim in razredčimo koncentracijo onesnaževal, tudi mikrobioloških, ter izboljšamo kakovost zraka.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da redno prezračevanje prostorov ni nujno le v času novega koronavirusa, pač pa tudi sicer v hladnejšem delu leta, ko imamo zaradi ohranjanja toplote v prostorih zaprta okna. V hladnejših mesecih leta se namreč srečujemo z več primeri kapljično prenosljivih bolezni.

Široko odprta okna večkrat na dan
Okna naj bodo povsem odprta najmanj 10 minut.
Če hočemo prostor ustrezno prezračiti, ni dovolj, da okna za pet minut odpremo na nagib. Najbolj učinkovito prezračevanje se doseže s povsem odprtimi okni.
V literaturi navajajo, da se po enkratni izmenjavi celotnega zraka v prostoru koncentracija onesnaževal zmanjša na 63 odstotkov, po petkratni izmenjavi pa na 1 odstotek začetne koncentracije. To pomeni, da moramo prostore zračiti čim večkrat na dan.

Prezračevalni sistemi
V nizko- in skoraj nič-energijskih hišah je s prezračevanjem drugače, saj za izmenjavo izrabljenega zraka s svežim skrbi prezračevalni sistem. Kaj to pomeni v času novega koronavirusa? Strokovnjaki pravijo, da se v centralnem prezračevalnem sistemu po večini uporablja dovolj velik pretok zraka, da se to pozna tudi pri zmanjšanju intenzivnosti širjenja okužbe. Zrak se v celotnem stanovanju tako zamenja približno v eni uri in pol. Priporočljivo pa je, da se v času okužb prezračevalni sistemi nastavijo na nekoliko višje obrate in da se pogosteje menja filtre.

Povzela Aleksandra Rijavec Škerl
Vir: www.deloindom.delo.si
Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Novice

Več