Spleta TV
na voljo v Google Play

14. 02. 2020

Gluhi strežejo v planinskih kočah 2020

Akcijo GSPK 2020 organizirata odbor Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) v okviru Planinske zveze Slovenije (PZS) in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID). Akcija je postala tradicionalna in bo letos potekala v 11 planinskih kočah, med marcem in oktobrom 2020, že tretje leto zapored. Naš moto je Biti inkluziven. Stregli bodo tudi v akcijah slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih in s tem dokazovali v praksi inkluzijo in sodelovanje.

Tretje leto zapored pišemo zgodovino s primeri dobre prakse o vključenosti. Z geslom akcije Biti inkluziven širimo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. Z nami sodelujejo gluhi, naglušni in slušeči prostovoljci. V letu 2019 smo skupaj opravili 9206 prostovoljnih ur, leta 2018 pa 6473 prostovoljnih ur. Zagotovo jih je bilo še več. Zagon za nadaljevanje nam dajejo obiskovalci planinskih koč, pa tudi oskrbniki in njihovi zaposleni. Akcija jim je odprla oči. Žarele so tudi oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenjem spoznali obiskovalce in pohodnike, predvsem pa svoje sposobnosti ter pomen timskega dela. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da prostovoljci samo strežejo, tolmačijo in se pogovarjajo, je bilo dela precej veliko več. Dokazujemo, da smo kot družba zmožni delovati vključujoče - inkluzivno. 

Celo leto 2020 brez omejitev, v sebi nosi več pomenov.  V akciji GSPK želimo predstaviti in dokazati, da gluhe/naglušne komunikacija ne omejuje pri izvedbi te akcije. Vsi, ki smo prisotni v tej akciji, invalidi in neinvalidi, lahko komuniciramo na vse možne načine - od pantomime, pisanja na papir, znakovnega jezika do govora. S prikazom inkluzije, ki se udejanja preko prakse (strežba, animacija, tolmačenje, pohodništvo), je to izziv za vse. Biti neomejen in sočasno povezan z različnimi skupnostmi in ljudmi v hribih in gorah in s skupnim premagovanjem predsodkov in stereotipov o omejeni komunikaciji gluhih.

Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček in jedilni list s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo, bo postrežen s strani gluhega/naglušnega natakarja. Vse informacije o pomenu komunikacijskega valjčka bodo priložene jedilnemu listu. Komunikacijski valjček je letos dobil svojo drugo preobrazbo. Slepi in slabovidni pohodniki so izrazili željo, da bi v eno od dveh barv zaoblili tipno oznako. Predlogov je bilo kar nekaj - odločitev je padla, da izvrtamo krog na sredini ene stojne ploskve. Tako je celostna podoba ostala enaka. S to posodobitvijo je valjček postal dostopen in pristno ter komunikacijsko vsestransko uporaben. Tako se bo res točno vedelo, kdaj se naroča in kdaj se plača. Odločili smo se, da bo izgledal tako:

Na dan, 12. februar 2020 se prepletata rojstvo prvega učitelja gluhih otrok v Sloveniji in ustanovitelja prve gluhonemnice v Gorici, Valentina Staniča (rojen l. 1774) z rojstvom očeta akcije GSPK Miloša Ganića, ki je strasten planinec in velikodušen prostovoljec. Valentin je bil tudi raziskovalec novih poti, vrhov, planinec, gornik, alpinist, dobrotnik, vodil je otroke po okoliških hribih. Miloš prostovoljno vodi sekcijo MOOSHribi v mladinskem društvu za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP skupaj s svojo ženo Majo. Njuna skupna imenovalca sta vzgajanje zdravega duha s pomočjo narave ter vodenje gluhih, naglušnih in slišečih v hribe in gore. Stanič in Ganić, tako se podobno slišita/prebereta. :)

 

Delite novico

Doniraj dohodnino

Doniraj

Prenesi aplikacij SpletnaTV

na voljo v Google Play

E-novice

Bodite na tekočem in se prijavite se na prejemaje obvestil o aktualnih dogodkih.

Prijava uspešna

Prišlo je do napake. Preverite vpisane podatke.

Šport

Več